Moi drodzy dziękuję Wam na razie. ale nie mam czasu już dzisiaj.
Przetestuję to wszystko. A z tym tekst (text) to ewidentny mój byk. Tak jak wspomniałem dopiero zaczynam . Na swoje usprawiedliwienie dodam również, że teraz w sierpniu wskoczy mi na kark 7 krzyżyk.
Penie powiecie po co ci to dziadku, a no dla własnej przyjemności i satysfakcji
Czy będę mógł liczyć na pomoc. Dziękuję ślicznie.
W tym samym temacie ponieważ problem jest podobny.
Mianowicie tym razem odsyłacze zewnętrzne Firefox wyświetla w kolorze czerwonym z podkreśleniem, natomiast
Edge na niebieskoindex_kopia.txt (4,1 KB)
kod html w załączeniu;
w arkuszu css dodałem jak mają się zachowywać linki
tak żeby przeglądarki wyświetlały w kolorze czarnym bez podkreślenia. A po najechaniu myszką kolor czerwony i podkreślenie. Co robię nie tak? Proszę o pomoc. Z góry dziękuję. Arkusz css w załączniu. style_ kopia.txt (1,6 KB)
Szybka, podstawowa ściągawka:
1.
HTML <znacznik>zawartość</znacznik>
Gdzie “znacznik” (z angielskiego “tag”) to np. html, body, div, a, p… (lista podstawowych znaczników z opisem)
CSS znacznik {atrybut: wartość;}
W takim przypadku każdy “znacznik” na stronie będzie posiadał określoną wartość atrybutu.
Przykład:
html <p>Hello world</p>
css p {background-color: red;}
Gdzie każdy akapit na stronie posiada tło w kolorze czerwonym.
2.
HTML <znacznik id="identyfikator" class="klasa">zawartość</znacznik>
Gdzie “identyfikator” i “klasa” są nazwami atrybutów kolejno id i class. Dla znacznika można określać oba atrybuty lub jeden z nich. Pamiętać też należy, że atrybut identyfikatora (o konkretnej nazwie) może wystąpić tylko raz na stronie dla wybranego elementu (jest unikalny, niepowtarzalny), zaś atrybut klasy o danej nazwie może wystąpić wielokrotnie…
CSS znacznik#identyfikator {atrybut: wartość;}
lub #identyfikator {atrybut: wartość;}
lub znacznik.klasa {atrybut: wartość;}
lub .klasa {atrybut: wartość;}
W css nazwę identyfikatora poprzedzamy znakiem # (hash/krzyżyk), a klasę . (kropka).
Znaczniki, identyfikatory i klasy są w css-ie rodzajami selektorów (więcej o selektorach tutaj). I nie używamy polskich znaków w nazwach.
Przykład:
html <div class="jeden">zawartość</div> <div class="trzy">zawartość</div> <div id="glowny" class="dwa">zawartość</div> <div class="dwa">zawartość</div> <div class="trzy">zawartość</div> <div class="jeden">zawartość</div>
css #glowny {width: 30px; height: 10px;} .jeden {background-color: yellow;} .dwa {background-color: #00ff00ff;} .trzy {background-color: rgb(140, 140, 140);}
Takie walidatory oszczędzają sporo czasu w szukaniu przyczyn błędnego wyświetlania, bo czasem wystarczy literówki nie zauważyć i człowiek pół dnia na Google siedzi bez skutku, podczas gdy rozwiązanie ma pod nosem. Po prostu własne błędy ciężko się znajduje - niezależnie czy to kod, czy zwykłe wypracowanie z polskiego.
Nie wiedziałem, że takie narzędzia jeszcze istnieją. Ktoś to rozwija? To jest w ogóle aktualne? Bo wydaje mi się, że to wszystko zostało zastąpione przez wszelkiej maści lintery.