Przegrzał mi sie procesor czy nie całkiem?


(Krzysiub1) #1

Siema . Udało mi się przed chwilą zainstalować jakoś Windowsa Xp . I tak od razu ściągnąłem programy HW Monitor oraz ORTHOS . I tak jak na ORTHOSIE dałem na " Blend - stress CPU and RAM " temperatura na HW dochodziła do ok 50 C to po około 20 sekundach z resetował mi się komputer . O czym to świadczy ? Zamieszczam screeny z obu programów :

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f2f ... 9161d.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d29 ... 9de7d.html


(Damian Grzeli) #2

Jakie masz chłodzenie?

Wymiana pasty/chłodzenia wchodzi w grę.


(pawcio1212) #3

przy 50 stopniach to procesor dopiero zaczyna pracować

maksymalna temperatura tego procesora to 70 stopni więc raczej się nie przegrzewa

sprawdź pamięć RAM

http://www.dobreprogramy.pl/Memtest86,P ... 12492.html

pasowało by sprawdzić napięcia w biosie bo w programie źle je pokazuje


(Krzysiub1) #4

Z tym że w Biosie tez mi tak pokazuje .


(pawcio1212) #5

Aktualizowałeś BIOS ??


(Krzysiub1) #6

Tak z A10 na A15 programem LIVE UPDATE 5


(pawcio1212) #7

Masz błędy BIOS

polecam ci ręcznie Zaktualizować go

http://pl.msi.com/product/mb/B75A-G43.html#/?div=BIOS

najwyższą wersje jaką widzę to 10.3 bez żadnego A czy innego znaczku

więc wynika że pobrał ci złego Biosa

Masz szczęście że komputer działa .


(Krzysiub1) #8

Jeszcze jedno tego BIOSA mam zainstalować normalnie po ściągnięciu z komputera czy mam plik wrzucić na PENDRIVE i dopiero przez BIOSA go instalować ?


(pawcio1212) #9

zależy od biosa ale na wszelki wypadek wrzuć na pendrive

ja porostu otwieram w biosie programik do aktualizacji i backupu biosa pokazuje mu gdzie jest plik i robi


(Krzysiub1) #10

Ok wgrałem tego BIOSA ze strony co mi podaliście . Włączyłem program ORTHOS żeby zrobić test " BLESS CPU and RAM " . Po 20 sekundach reset :frowning: .

Screeny z programów na nowym BIOSIE :

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3b0 ... f7a04.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c88 ... 21f64.html

Chyba że jeszcze zrobić wam screena z ustawień OC z BIOSA ?


(pawcio1212) #11

Sprawdź ten ram tym programem co podałem.

A zrobiłeś reset biosa po aktualizacji ??