Hej, złapałem się za wymianę chłodzenia na karcie graficznej i mam taki ultra przypadek jak na foto. Pasta taki kamień że nie ruszają jej żadne alkohole itp, na dodatek bezpośrednio na rdzeniu.
I co tu kurczę teraz zrobić?
To Twoja karta? Czy kupiona? Bo wygląda to średnio. albo tak tragicznie rdzeń przegrzany podkręcaniem, albo ktoś zapalniczka naprawiał artefakty… jak się nie da zdjąć delikatnym pocieraniem alkoholem, to kładź nową. skrobać nie polecam, prędzej uszkodzisz rdzeń.
No niestety naciąłem się na po koparkowca. Działała ok, u mnie jakoś temperatur nie przekraczała. A zdecydowałem się tak czy tak accelero mono plus założyć i taki kwiatek wyszedł…
Mam podobnie potraktowaną grafę w robocie. Ogólnie śmietnik - po “zmianie” pasty (czyli nałożeniu nowego smarowidła na skamieniałe resztki poprzedniej) karta wali artefaktami. Zeskrobać tego nie idzie w żaden sposób.
Skoro już kupił złom i tak smietnik, to bym poskładał i zrobił underwolting, zegary w dół itp. Nawet jak spadnie do klasy RX 560 i pochodzi, OBY jak wcześniej nie waliła artefaktów, to i tak warto zaryzykować. Do stracenia już nic nie ma… no poza walnięciem komenta gościowy na Allegro, że sprzęt ma skatowany jak…
Pacjent póki co żyje, działa jak działał. Tylko problem mam teraz z nowym wentylatorem na grafice. PWM tak średnio działa. W trybie auto zasuwa cały czas na 100%, jak ustawię mu manualnie to zwalnia do zadanej prędkości i po chwilce znów zasuwa na 100%
Edit:
Karta to 1060 6gb Gigabyte w wersji 6gb, a chłodzenie z wentylatorem które założyłem to tak jak pisałem wcześniej accelero mono plus.
Co sie dziwisz albo ma na tym przypalonym rdzeniu sahre albo walniety czujnik. Raczej tu nic noe ugrasz, uszkodzenie rdzenia…
A to nie lepiej byłoby zastosować cienkiego termopada, który swoją elastycznością dopasowałby się do nierówności ?
Druga sprawa, wentylator podepnij pod płytę glówną i zastosuj undervolting. Później tylko obserwować temperatury.
w ostateczności możesz spróbować preparatu Kontakt U jest to środek czyszcząco-rozpuszczający powinna zejść ta pasta napryskaj troche na miejsce gdzie jest ta zaschnięta pasta i odczekaj chwile i spróbuj przetrzeć
Wiedziałeś że to sprzęt pokoparkowy przed zakupem ? Jeśli tak to po kiego kupiłeś taki syf ? Jeśli nie widziałeś to podpowiem że 95% używanych ~RX 570 4 Gb to sprzęt pokaparkowy i ~80% RX 580 również.
nie zawsze są dojechane te RX-y pokoparkowe znajomy kupił i jest zadowolony ma MSI RX580 Armor 8G ale on trafił na dobrą sztukę temperatury niskie a wentylatorów w idlu prawie nie słychać
… słusznie; -) Dlatego też zwykle ostrzegam o ryzyku używanych części, a przynajmniej o konieczności szukania gwarancji