Siema . Nie dawno napisałem post że restartuje mi się komputer . Jakoś się z tym uporałem ponieważ ściągnełem nowszego BIOSA i go z resetowałem . Komputer normalnie się już włącza jednak gdy gram w grę , mam za dużo włączonych stron internetowych to komputer się resetuje. Ściągnąłem z neta program ORTHOS do pomiaru temp . CPU w trakcie stresu i stwierdziłem że procesor się przegrzewa . Komputer mam składany . Kupiony 3 tygodnie temu ze strony morele.net i nie wiem dlaczego takie coś się dzieje . Już nie wiem co robić . Oto mój komputer :
Wogule dzisiaj chcem włączyć kompa i się nie da . Restartuje się po 15 razy. Tak jakby się PRocesor rozgrzewał i dopiero zaczyna chodzić . Procesor INTEL CORE i3 2120 3,3GHZ a zasilacz CORSAIR 600W
Pierwszy z góry, czyli Live Update. Instalujesz (też trzeba najpierw rozpakować) i z niego na uruchomionym systemie aktualizujesz BIOSa “online”. To jest sposób bezpieczniejszy!
Intryguje mnie tak wysokie napięcie na CPU Vcore oraz bardzo duże obroty wentylatora - 6600 RPM.
Tak spokojnie przeszedłeś nad tym do “porządku dziennego” przecież trzeba to sprawdzić bo jeśli tak jest to sekcja zasilania procka na mobo jest uszkodzona a może i sam procesor też (zakładając, że zasilacz jest dobry).
Pobierz jakieś programy monitorujące i sprawdź bo jeśli napięcie jest faktycznie za duże to wgrywanie biosu nic nie pomoże - płyta do serwisu (u mnie CPU Vcore = 0,86V, procesor z podpisu).
Ciekaw też jestem czy jest położona pasta termo-przewodząca między procesorem a chłodzeniem lub czy komp nie był poddawany OC czy w sposób właściwy i dobry bios wgrałeś za pierwszym razem.
Sporo niewiadomych, ot taka zgaduj-zgadula, trudno przy takich skąpych informacjach na odległość postawić trafną diagnozę.
Osobiście jak mam być szczery wygląda mi to na efekt nieumiejętnego OC, ale może się mylę.
Na początku jak instalowałem Windowsa XP miałem ustawiony tryb dysku na " AHCI " wobec tego musiałem bawić się programem NLite żeby wgrać sterowniki dysku . Dlatego ustawiłem na tryb " IDE " i od razu windows XP mi się zainstalował normalnie . Z żadnym OC podkręcaniem procka się nie bawiłem a ogólnie dałem w BIOSIE " ALL DEFAULT " . BIOSA instalowałem z płyty dołączonej z płytą główną Model BIOSU był " A10 " . I to tyle . Czekam na odpowiedź .
– Dodane 25.09.2012 (Wt) 20:56 –
Ok wgrałem tego BIOSA ze strony co mi podaliście . Włączyłem program ORTHOS żeby zrobić test " BLESS CPU and RAM " . Po 20 sekundach reset .
Kolego w tytule tematu napisałeś, że przegrzewa Ci się procesor wydaje mi się, że ta sugestia jest bardzo myląca, gdyż wyrażnie widać na obrazku, że temperatury są dobre a komp ma problem z napięciem +12V u Ciebie jest 8,18V, które to napięcie dołączane jest ośmio lub cztero pinowym Molexem (ATX +12V) do sekcji zasilania procesora na płycie głównej.
W tej sytuacji najczęściej uszkodzony jest zasilacz na co “stawiam” ale spróbuj jeszcze odpalić kompa tylko z integrowaną grafiką i dyskiem systemowym - wszystko inne odłącz od zasilania i wyjmij kartę grafiki (może ona być uszkodzona i bardzo obciążać zasilacz - mało prawdopodobne).
Jeżeli w takiej konfiguracji komp będzie pracował dobrze to szukaj usterek w tych podzespołach, które odłączyłeś jeżeli nie to sprawdź zasilacz
Dobra jak wy już tak mówicie to już lepiej nic nie rozkręcam bo kompa i tak mam na gwarancji więc go wyśle do serwisu i tyle , tylko nurtuje mnie 1 pytanie dlaczego tak się stało ? Na początku wszystko działało jak należy a tu taka awaria ? Od czego to ?