Przegrzewająca się karta graficzna

Witam !

Od dłuższego czasu mam problem z karta graficzną. Podczas grania w bardziej wymagające gry z biosu słychać pikanie. Sprawdziłem to i wyszło że albo ram jest niepodłączony albo karta się przegrzewa .

Sprawdziłem więc everestem i podczas obciążenia temp. na karcie wynosi ponad 100 stopni. Karte mam około roku i do tej pory wszystko chodziło dobrze wiec co się mogło stac ? Mam nadzieję że coś poradzicie

Specyfikacja komputera :

Radeon x1950pro Sapphire 256mb

Intel Core 2 Duo E4300

2x1 Gb Ramu Corsair

Asus P5N-E SLi nForce 650i

Zasilacz YESICO 430W

1: Przestawiales komputer? masz go blisko sciany albo w jakiejs “szczelinie” komp musi miec miejsce zeby cieplo wydmuchiwane przez witraczki mogle gdzies sie ulotnic jak masz go blisko sciany (mam na mysli tyl komputera) to go troche odsun.

2: Niepodkrecales karty? jezeli nie to sprobuj ja “odkrecic” zmniejszyc taktowanie (poszukaj na www.google.pl jakiegos programika do podkrecnia kart i zmniejsz MHZ tak o 100 w dol dla procesora GPU i ram-u )

Ps. jezeli sie nieznasz na podkrecaniu to tego nieprobuj bo to ryzykowne a pozatym gwarancje stracisz [-X

100 stopni to lekko mowiac troszke za duzo . Wyjmij ją , przeczyść cooler . Jak będzie nadal się przegrzewac możesz kupić radiatorki na pamięci i wymienic wentylator.

Tył komputera stoi jakieś 10-12 cm od ściany , za bardzo do przodu odsunąć go niemoge bo z usb wylatuje kabel od klawiatury ;p Ale w szczelinie jako takiej nie jest , z lewej strony jest wolna przestrzeń

Karta nie jest podkręcana , cooler czyściłem wcześniej jednak nadal to samo.

A do tego odkręcania to niebardzo się uśmiecham bo karta straci troche na wydajności , a już teraz niektóre gry się ścinają ;]

a jak temperatura na pozostałych podzespołach(procesor), jeśli też wysoka to powinieneś pomyśleć o dodatkowym chłodzeniu-osobiście polecam firmę pentagram

Nie chciałbym zapeszać ale jeżeli od dłuższego czasu karta się przegrzewa to nie wiem czy aby przypadkiem nie padły kondensatory elektrolityczne i czy nie masz już po przegrzewanych elementów elektronicznych na karcie. Temperatura graniczna to jakieś 80 stopni Celsjusza.

A druga sprawa sprawdź sobie jakie napięcie wychodzi z zasilacza może jest za wysokie. Poza tym obniżenie taktowania karty to chyba w chwili obecnej najlepsze rozwiązanie dla ciebie.