Przegrzewająca się sekcja zasilania proc

Mam problem z przegrzewającą się sekcją zasilania procesora. Polega to na tym że po dłuższym graniu następuje nagły i spory spadek wydajności w celu schłodzenia…

Nie wiem co by tu i jak zamontować, żeby to chłodzić.

P1010158.JPG

Przede wszystkim trzeba dołożyć dodatkowe wentylatory do obudowy, aby zapewnić większy przepływ powietrza, przynajmniej dwa. Jeden z przodu wdmuchujący powietrze, drugi z tyłu wydmuchujący. Bez tego wiatraki na procku i grafie tylko mielą cały czas to samo, ciepłe powietrze.

mam dodatkowe wentylatory

Jakie temperatury osiąga procesor (rdzenie) pod obciążeniem? Nie ma czegoś takiego jak throttling względem temperatury sekcji zasilania…

Temperatury procesora nie przekraczają 51 stopni.

Co to? Nie wiem o czym w ogóle mówisz

Napisałeś wcześniej że:

coś takiego w przypadku procesorów (cpu i gpu) nazywane jest throttling’iem i polega na tymczasowym obniżeniu taktowania procesora właśnie w celu schłodzenia. W przypadku sekcji zasilania coś takiego nie występuje, gdyby ona była winowajcą to komputer by się zawieszał i pojawiałyby się bsod’y.

Spróbuj aktualizacji bios’u i ręcznie sprawdź temperaturę radiatora na procesorze. Jeśli chcesz sprawdzić czy faktycznie sekcja zasilania jest zbyt gorąca to sprawdź pod obciążeniem organoleptycznie czy tranzystory parzą (czyli jakieś 80+ stopni), nie chodzi mi o cewki (te z napisem 1R2) bo one mogą osiągać ogromne temperatury i w niczym to nie przeszkadza.

Na dotyk najcieplejszym elementem jest mostek północny jakieś 70-80 stopni - Ta najbardziej zewnętrzna część (zapewne służy tylko do ozdoby). Wewnętrzna część radiatora ma temperaturę taką jak procesor.

Zrobiłem krótki test i sekcja zasilania ma mniej więcej temperaturę procesora (do 51).

Mimo wszystko wydaje mi się, że spadek wydajności powoduje sekcja zasilania.

Raczej spadek wydajności może powodować przegrzanie CPU, GPU, mostka północnego, południowego ?, słaby zasilacz.

Przecie mówię, że temperatury cpu i gpu są dobre

Sekcja zasilania jest przystosowana do pracy w wysokich temperaturach - spróbuj tak ustawić wentylator, aby zimne powietrze chłodziło sekcję zasilania lub załóż radiatory na układy.

Sprawdź dokładność założenia chłodzenia na CPU i GPU i na mostkach - sprawdź temperatury w biosie i co np mówi palec gdy dotkniesz radiatora CPU i GPU i mostków ?, elementy są letnie, ciepłe czy parzą palec.

I to, zdjąć radiator i nowa pasta plus do tego założyć wentylator na radiator i sprawdź temperaturę w biosie.