Przegrzewanie grafiki w laptopie

Cześć wam,

pomóżcie w szukaniu przyczyny ponieważ zaczynam wątpić co można jeszcze zrobić. Od jakiegoś czasu zauważyłem, że wiatrak w chłodzeniu chodzi coraz szybciej i szybciej i głośniej. Wymiana pasty na procu i odkurzenie wiatraka nic nie dało. Wymiana past i termopadów na grafice też nic nie dało. Wymieniłem cały heatpipe z nowymi pastami i termopadami na grafice i dalej nic. Grafika osiąga temperatury rzędu 100 st. C.

Robiłem nawet format systemu i śledziłem które usługi mogłyby takie bajabongo robić. Adaware i Combofix też poszedł w ruch. Czysto.

Czy czeka mnie reballing układu? Czy odkleiła się już całkiem karta graficzna w środku? Dodam, że kiedy obciążenie znika to grafa od razu się studzi w moment do 60 st. C. więc chłodzenie działa prawidłowo stawiałbym na walniętą grafikę.

Wcześniej takiego problemu nie miałem.

Laptop Asus X71SL, system Windows 8.1 64 bit.

Pozdrawiam.

Rozumiem, że po naprawie zrobiłeś pomiar temperatur bezpośrednio na karcie?, bo programy mogą się mylić.

Trzeba wykonać pomiar na wszystkich elementach układu chłodzenia.

Czy wentylator wyrzuca gorące powietrze?

http://forum.dobreprogramy.pl/przegrzewaj%C4%85cy-si%C4%99-laptop-t465550/

Wentylator wyrzuca gorące powietrze. Wymieniłem termopad na rdzeniu grafiki na pastę i grafika jedynie się szybciej chłodzi. Samo męczenie procesora podbija tylko jego temp. ale nie przekracza 70 st.C

:slight_smile: Zmieniałem już nawet stery do grafiki na starsze. Ale czemu ta grafa się tak gwałtownie nagrzewa…?