Przegrzewanie komputera w grach

Witam
proszę Was o pomoc, ponieważ mój komputer się bardzo nagrzewa w grach, a wczoraj zupełnie się zawiesił, pokazał się niebieski ekran i restart.

Parametry mojego komputera:
Procesor INTEL Core i7-10700KF
Płyta główna MSI Mag Z490 Tomahawk
Zasilacz SILENTIUMPC Vero M3 700W Bronze
Pamięć RAM GOODRAM Irdm X 16GB 3200MHz
Karta Graficzna NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti
Dysk GOODRAM CX400 1TB SSD
Dysk WD BLACK WD2003FZEX 2TB
Obudowa MODECOM Oberon Pro LE

Może po części przyczyną występowania powyższych problemów są źle dobrane sterowniki do karty graficznej.

To znaczy, które podzespoły i jak bardzo się nagrzewają? Obudowa MODECOM Oberon Pro to jednak mały piekarnik, zamknięty front z niewielkim wlotem na spodzie i na bokach przedniego panelu. Sam mam obudowę MODECOM Oberon Pro Glass, jej zamknięta budowa ma dość duży wpływ na temperatury. Do tego dodają tylko jeden wiatrak 120 mm zainstalowany na tyle. Czy u siebie dokładałaś jakieś dodatkowe wentylatory? Jakie chłodzenie zainstalowane jest na procesorze?

1 polubienie

Witam
Pan z serwisu zaktualizował sterowniki, wyczyścił komputer, wymienił pastę, a obudowę otworzyłam na stałe i temperatury spadły, natomiast mam problem z błędami, które jak widzę są notoryczne:
1)
System
[ Name ] nvlddmkm

[ Name] Display

• EventID 4101

Wiesz co niestety nie dokładałam bo to chyba nie pomoże i tak jak napisałam otwarta obudowa pomogła.

Odinstaluj sterowniki od karty graficznej NVIDIA za pomocą Display Driver Uninstaller. Uruchom komputer ponownie i następnie zainstaluj najnowsze sterowniki ze strony NVIDIA. Podczas ich instalacji wybierz opcję niestandardową, zaznacz też czystą instalację i zainstaluj jedynie składniki: Oprogramowanie systemu PhysX, Sterownik grafiki, Sterownik dźwięku HD. Uruchom komputer ponownie i zobacz czy ustaną błędy związane z nvlddmkm.sys.

Witam ponownie :slight_smile:
Zrobiłam tak jak zalecałeś, ale dopiero dziś, ponieważ zmagam się z innym problem.