Przegrzewanie laptopa

Cześć,

od paru lat mam poleasingowego Della Precission m6500

zaczął mulić i bardzo cisnąć wiatrakami, więc dałem do serwisu zamienić pastę

jednak po powrocie jest gorzej niż było, wyłącza się po parunastu sekundach po załadowaniu W7 i po ponownym uruchomieniu komunikuje że był zbyt “warm”

komputer jeszcze czeka na matrycę więc nie skręcaliśmy go na ten czas, czy to realny aby tak zadziałał brak obudowy i co za tym idzie odpowiedniej cyrkulacji wewnątrz?

Raczej błąd montażu chłodzenia/pasty, brak pasty lub jakiś domorosły serwisant nawalił jej jak na dziesięć komputerów.

No to niezły serwisant, skoro po wyczyszczeniu chłodzenia nie sprawdza jak to działa. Albo nie nałożył pasty w ogóle, albo - jak już trafiałem - nałożył tanią, silikonową pastę za 3 z i jeszcze zapomniał ewentualnie czym i po co są są termopady.

Si, do lapka pasta lepsza być musi, to nie buda gdzie miejsca dużo i radiatorem może być solidny;)

Tak naprawdę jak dasz taki silikonowy szajs pod nawet największy cooler to i tak chyba bardziej zadziała to jak izolacja, a nie jak przewodnik termiczny.

Polecam zmianę pasty na https://www.parts-people.com/index.php?action=item&id=3593

1. Inject the entire contents of silicone on the surface of the processor carefully spread evenly

Mam nadzieję że to tylko jakiś żart?

W dodatku sylikon? Serio?

Przecież to jest jakiś silikonowy dziad na jeden strzał. Nawet pasta od SPC będzie chyba lepsza…

@LORDEK To jest pasta którą nakładają serwisanci Dell i Apple. Jest to tlenek aluminium. (shin-etsu g751)

Szukam informacji o tej paście i zero jakichkolwiek konkretów. Opinia w podlinkowanym sklepie słaba, fora piszą o problemach ze zdjęciem chłodzenia, wydajność przeciętna. W tej cenie są lepsze pasty. Sorry, ale to, że serwisanci Della czy HP tego używają nie świadczy o niczym. Mając do wyboru tyle past na rynku nie za bardzo chciałbym się ładować w jednostrzałowca, bo używają tego dwie firmy i jest zrobiona w Japonii.

Poza tym to do czego linkujesz wcześniej nie daje mi pewności co to za pasta, bo firma robi ich kilka. Nie ma oznaczeń i mam prawo przypuszczać, że to coś innego, bo w innych miejscach pasta kosztuje od 10-15 dolarów.

@LORDEK Ja nałożyłem taką pastę i jest lepsza niż ta co była fabrycznie. Jestem z niej zadowolony.

Matryca nie ma wpływu na nic. Obieg powietrza bez dolnej obudowy jest całkiem dobry jak ustawisz lapka ciut wyżej niż podłoże. Problemy jakie spotykasz to prawdopodobnie jedna z tych rzeczy:

• została użyta zła pasta termoprzewodząca na CPU/GPU i układ chłodzenia nie został dobrze wyczyszczony (radiator/wentylator),
  • siada Ci Quadro, a to były grzejniki,
  • ekstremum: podmieniono Ci kartę grafiki na felerną,

Żeby to sprawdzić trzeba zdjąć dolną obudowę, wymontować układ chłodzenia (skontrolować jego drożność i pracę) i na wszelki wypadek nałożyć nową i dobrą pastę na CPU/GPU (najpierw usuń poprzednią ). Rozmieszczenie i ułożenie termopadów skontrolować, jak oblecą zostawić, jak nie to wymienić.
Nie baw się w serwis tylko ściągnij sobie “service manual” do M6500, przy jego budowie są to proste czynności.

ok, z tego com mówicie to dałem się nabrać na domowego serwisanta i najprawdopodobniej użył jakiejś najniższej jakości pasty, podczas gdy ta seria delli zawsze była “gorąca” więc tymbardziej wywala temperaturę.

Pytanie: jak mogę wydłubać z niego dysk i połączyć zewnętrznie do innego kompa?

Hej,

Oczywiście, że tak.

Pozdrawiam,
Dimatheus

Widzę, że idziesz na lenia i serwisówki nie ściągnąłeś.
Po wpisaniu magicznej frazy “dissasembling m6500” na youtube wyskoczy cała masa instruktażówek do tego konkretnie modelu, poszukaj właściwej do tego co chcesz zrobić.
Dysk podepniesz po USB albo eSata przez zewnętrzne obudowy albo wręcz na “samych” odpowiednich kablach.

1 polubienie

co to znacz “serwisówki nie ściągnąłeś”?

Instrukcja serwisowania/demontażu.

Masz na stronie Dell
https://www.dell.com/support/home/pl/pl/pldhs1/product-support/product/precision-m6500/manuals