witam,
Mam problem. Niedawno złożyłem znajomym nowego kompa, w konfiguracji:
procek - Athlon 64 x2 4200+ s.AM2 BOX
płyta gł. - Gigabyte GA-M55S-S3 s. AM2 nForce 550
pamięci - Geil DDR2 Dual Chanel 2GB 800
grafa - GigabyteGF 8600GT 256MB CM DDR3 128Bit PCI-E (link '>http://sklep.proline.pl/shop.php?prodid=GIGA+8600GT+256+PC
)
dysk - Seagate ST3250620AS 250GB sATA II 16MB
obudowa - Arctic Cooling Case Silentium T3 Pro (link do recki http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_id=385)
napęd cd/dvd - sATA LiteOn DVDRW±
I wszystko niby pięknie, ładnie ale … Pierwsze problemy były juz przy instalacji XP Pro. Na etapie formatowania dysku stawał na 0% i zwiecha (szybkie lub pełne). Pomogło ściągnięci z netu sterów do sata na dyskietkę. Następne problemy były już po instalacji Windy. Komp “zacinał” się przy instalacji sterowników - instalka szła do pewnego momentu a potem jakby wszystko stawało w miejscu. Mysza działała, klawisze też ale system na nic nie reagował. Dioda od HDD regularnie migała co kilka sekund. Wyglądało to jakby dysk nie zaskakiwał. Podobnie było gdy instalowałem Autopatchera - w połowie instalacji wszystko stanęło w miejscu i koniec. Teraz, gdy jakoś udało mi się wszystko poinstalować, co jakiś czas komp się zwiesza - nieważne co się robi. Czy dzieciak zapuszcza grę, czy siedzi w necie albo czasem nawet w czasie logowania się na swoje konto w Windzie. i Objawy zawsze te same - brak reakcji na mysz/klawisze a dioda HDD regularnie miga co kilka sekund. Pomaga tylko twardy reset.
Moje podejrzenia - przegrzewanie się dysku albo grafiki.
-
dysk - w związku z dość oryginalną obudową (link wyżej) dysk jest cały wygłuszany poprzez obłożenie go z każdej strony specjalną pianką a tylko z jednego boku radiatorem. Mam wrażenie, że to powoduje jego przegrzanie i w rezultacie zwiechę.
-
grafika - chłodzona pasywnie, samym tylko radiatorem (na powierzchni całej karty). Nie odpalałem na kompie jakiś “grafikożernych” gierek tylko kilka programów edukacyjnych + proste gierki.
Czy ktoś miał coś podobnego? ZWŁASZCZA z obudową Arctic Cooling Pro?
z góry dziękuję za odpowiedzi.