Witam bardzo serdecznie, mam pewien problem dotyczący mojego procesora.Posiadam następujący zestaw:
Hej,
Jaki zasilacz posiadasz? Podaj model i markę.
Pozdrawiam,
Dimatheus
A co mówi palec na colerze CPU, letni, parzy? gorący?
Możliwe,że problem ma płyta główna, czyli uszkodzona?
Modcem 480W
Winny może być zasilacz (ten co masz to shit z czarnej listy który należy jak najszybciej wymienić na coś renomowanego) lub płyta główna uszkodzona przez zasilacz z czarnej listy.
Ale takie skoki temperatury mogą też świadczyć o problemie z nieefektywnym odprowadzaniem ciepła i ja się skupię na tej kwestii.
Ogólnie ta pasta którą masz nie cieszy się zbyt dobrą opinią (poza tym ja raczej odradzam ludziom markę AAB po przejściach z niesprawnym nowy coolerem ich produkcji), ja osobiście polecam pastę Zalman ZM-STG1 ze względu na jej skuteczność i łatwość nakładania (pędzelkiem z zestawu równomiernie rozprowadza się pastę po powierzchni).
Oprócz małej efektywności pasty przyczyną może być niewłaściwe/niedokładne jej rozprowadzenie, pasta aby była maksymalnie efektywna powinna być równomiernie rozprowadzona na całej powierzchni procesora i należy unikać sytuacji że pasta sþływa z rdzenia na elektronikę wkoło niego na procesorze (niektóre pasty przewodzą prąd i będą wywoływać zwarcia) - sprawdź jak to wygląda u ciebie.
Upewnij się też że radiator dobrze masz zamontowany i ze jest on dociśnięty do procesora, sprawdź też czy wentylator na procesorze pracuje bo jeśli się on nie kręci to zdecydowanie to jest główną przyczyną problemu.
Z kolei jeśli by wentylator procesora przy tej temperaturze w spoczynku chodził na wysokich obrotach to będzie to oznaczać że albo radiator nie dolega do procesora albo masz złą lub źle rozprowadzoną pastę.
Generalnie nie należy oszczędzać na paście termoprzewodzącej (oszczędzanie na samy coolerze też nie zawsze dobrze się kończy) a już na pewno nie wolno oszczędzać na zasilaczu.