Witam ,
Co w takiej sytuacji zrobić , przejechałem bo był brudny z pasty , i takie lekkie odbarwienia się zrobiły (jaśniejszy kolor) po paru tych złączkach też. Czy procesor uległ uszkodzeniu ? Czy coś się moze stać ?
Nic nie powinno się stać. Włóż do gniazda i włącz to się przekonasz.
Nie powinno się nic stać, bo alkohol paruje.
Alkohol jeszcze ujdzie, choć trzeba z umiarem i ostrożnie. Największe hardkory czyszczą procesory benzyną… Nie, nie rozumiem co oni sobie wyobrażają…
To dla lepszego OC, nie wiedziałeś o tym?
Widać, musisz się jeszcze dużo nauczyć w pewnych sprawach, a nie od razy hejtować.
Może i myją benzyną, ale jaką… Przecież nie 95!
Aaaa… wtedy jest tak szybko, że aż iskry lecą. Rozumiem.
Dokładnie. Myjesz benzyną i łooogień!
Izopropanol nie zaszkodzi. Powstał między innymi właśnie do zastosowania w elektronice.
Możesz śmiało zanurzyć w nim cały procesor i delikatnie obmywać miękkim pędzelkiem.
IPA ( izopropanlo) śmiało możesz stosować
W serwisie polewamy ipą po włączonych płytach głównych bo prądu nie przewodzi ale za to od ręki widać który element jest uszkodzony i się przegrzewa ale to tak na marginesie
A jeżeli przejechałbym szmatka nawilżoną zmywaczem do paznokci ?
No przecież już “przejechałeś” szmatką z alkoholem, to jeszcze Ci mało? Zmywacza do paznokci nie używaj!
Po drugie nigdy nie używaj szmatki do procesora, bo pogniesz piny, lecz umyj go pędzelkiem i to miękkim. Poczekaj aż sam wyschnie.
To jest Q6660 , i LGA 775 !! Procesor nie posiada pinów tylko styki. Nie ja przejechałem tylko mój brat po core 2 duo e8400
To, że ma styki a nie piny nic nie zmienia w tym co napisałem.
Piny ? Serio ?
Zmienia bo ich nie urwę
Czyli nic mu nie będzie , po Świętach sprawdzę. Dzięki wszystkim. Wesołych Świąt xd
Nie myj niczego zmywaczem. Zmywacze często są perfumowane, a co za tym idzie, może pozostać nalot na elektronice. Szkoda Twojego procesora. Równie dobrze mogłeś go przetrzeć wacikiem bawełnianym na sucho i też nic by mu się nie stało.
Wesołych świąt!
Zmywacz do paznokci, to przede wszystkim aceton.
pozostały nalot to w tym wypadku najmniejszy problem
Owszem, można nabyć bezacetonowy, ale łatwiej jednak trafić na ten pierwszy…