Przejście kkoloru w tle


(Startowa) #1

czy da się zrobić takie tło tabeli:

rzecz jasna bez wklejania obrazka...


(Airborn) #2

mozesz wpisywac tylko kolory z plaety, wiec nieuzyskasz gradientu w ten sposob


(Startowa) #3

ale żeby użyć kolorów: #FFFFFF i #FF0000 i między nimi jakoś zrobić przejście... nieda sie tak wogóle?


(adpawl) #4

Da się!

przykład:


(Airborn) #5

ale dziala to tylko w IE


(Balon) #6

jaki problem jest zrobic sobie taki gradient ? w jakims programie graficznym.. potem tniesz to na 1px wysokosci i grasz i masz...


(adpawl) #7

No tak, ale jakoś nie zauważyłem by autor tematu prosił o kod działający nie tylko pod IE :wink:

Swoją drogą:

http://www.designdetector.com/demos/css ... demo-1.php

Faktem jednak jest, że najlepiej wykorzystać gradient z pliku graficznego

...gradient można jeszcze jednak wygenerować skryptem php, lub wstawką svg. :wink:


(Airborn) #8

a zauwazyles aby prosil o taki dzialajacy tylko pod IE :stuck_out_tongue:

btw: z tym css to fajna sprawa


(Cudny) #9

adpawl - napisz mi prosze jaki to cudowny skrypt php wygeneruje ci gradient tla ??

Kiedys sie bawilem i wymyslilem ze mozna podzielic strone na 256 kolumn

');};

OCZYWISCIE KOD TEN JEST BEZ SENSU I NIE SPELNIA SWOJEJ ROLI. Nie wyzywac mnie o niego ;p To tylko edukacyjnie ;]

Juz kiedys sobie myslalem wlasnie o gradiencie ale... dalem sobie spokoj BO SIE NIE DA ! Tylko explorer ma filtry umozliwiajace takie cuda ale teraz mniej niz 50% populacji internetowej ;p uzywa tego badziewia.

Jedyny sensowny sposob to pasek o szerokosci 1px i tyle

pzdr


(Balon) #10

wszystko mozna ;p

http://northslope.lap.pl/dev/Color/Color-0.3/usage.php

ale to jest wyzsza szkola jazdy :wink:


(adpawl) #11

Np. taki:


(Cudny) #12

adpawl z tego co widze to ten skrypt i tak tworzy image a nie robi jakiegos tam tla ;]

balonPL - jestem ciekawy - czy to sa poszczegolne wierssze tabeli czy rzeczywiscie tlo gradientowe ?? I czy w ogole da sie to wstawic jako tlo jezeli, np nie masz wyznaczonej stalej szerokosci tabeli (np masz tylko width a nie masz ustalonego height) ?? Jestem ciekawy bo jak to rzeczywiscie dziala tak jak to widze to ktos mial nie glupi pomysl - kiedys sam chcialem cos takiego zrobic ale zrezygnowalem z przekonaniem ze w php sie nie da.

Przy okazji jak mozesz to podaj link do zrodla lub jesli masz to wstaw je tu (o ile nie zlamiesz praw autorskich ;p).

pzdr


(Balon) #13

To jest oparte na divach wiec to po tym sie nie bedzie dalo pisac ;/

http://forum.php.pl/index.php?showtopic=29987 to jest napisane na PHP5


(Cudny) #14

dla tego wlasnie stwierdzilem ze nie da sie zrobic tego w php ;]

duzo sie nie pomylilem :wink:

Tak samo mozna zrobic w stylach zapetlajac game danego koloru w tabelach (border="0") w tedy kazda kolumna lub jak kto woli wiersz bedzie mial inna barwe i wyjdzie gradient ;] ale tez nic na tym nie napiszesz (chyba ze wykorzystasz pozycjonowanie - ale to strata czasu - lepiej gif 1px)

ps. oczywiscie do zapetlenia uzywasz php - zapomnialem dodac ;p

pzdr

cudny


(adpawl) #15

No i dobrze widzisz... :mrgreen:

Podałem to tylko jako jedno z rozwiązań, które nie wymaga fizycznego wstawienia obrazka ...obrazek z gradientem jest tu generowany dynamicznie.

Wcześniej podałem też link do przykładu opartego na divach i filtrze... :roll:

Więcej możliwości w chwili obecnej nie widzę :?

_____________________

A sprawdzony i normalny pasek 1px, to niby co? inna możliwość nie wykorzystująca gif, jpg ni png? :x


(Cudny) #16

a rozmawiamy wlasnie o tych innych mozliwosciach ;]

chodzi o to aby nie wykorzystywac gif'a czy jpg'a no i png

no i zeby sie dalo po tym pisac hehe

A co do filtrow IE no to wiadomo - tylko ten do d... IE to czyta ;]

Jest wiele mozliwosci ale zadna dobra - sprawdzone i normalne to tylko pasek 1px

pzdr

cudny

Złączono Posta : 28.02.2006 (Wto) 23:02

To ze sprawdzony jest tylko pasek to byla puenta ;]

reszta w tym temacie jest tylko pokazowka - tak samo dziala moj skrypt z petla i komorkami tabeli jak i div'y - NIC Z TYM NORMALNEGO NIE ZROBISZ :wink:

pzdr