Witam, mam zamiar wymienić w moim kompie procesor, płytę główną na podstawkę 1151 i pamięci ram ale nie wiem jaką wybrać płytę główną i procesor myślałem o I5 6600k co o tym procesorze sądzicie czy jest dobry pod gry ? Wielu pisze ze jest wystarczający pod nowe gry ale nie wiem szczerze jaki procek wybrać bo średnio sie znam, nie wiem tez jaką płytę wybrać tak do 400 zł i myślałem o tych pamięciach Kingston HyperX FURY 16GB. Co o tym sądzicie ?
6600K to b. dobry procesor pod gry, z możliwością podkręcania. Jeśli nie chciałbyś podkręcać można wziąć wersje non-K. Pod wersje K optymalnie wziąć płyte pod Z170, które umożliwia ewentualne OC. Ceny takich płyt zaczynają się od ok. 420zł, godna polecenia i bogato wyposażona to np. Gigabyte Gigabyte GA-Z170-GAMING K3 za 500zł. Pamięci RAM obecnie są tanie, więc 16GB nie kosztuje majątku, choć pod gry aż tyle nie wykorzystasz. Polecałbym np. Goodram Play 3000MHz CL15. Kingston HyperX Fury będzie miał niższe taktowania w tej cenie co goodram.
Jeśli nie planujesz podkręcać procesora to spokojnie wystarczy:
i5-6600 - 1020zł
B150 PRO-VDH - 299zł
Cruical 16GB Ram - 277zł
podaj specyfikacje obecnego komputera
Procesor Intel Core i5-3550, 3.30GHz
Płyta Główna : MSI Z77A-G41
Pamięć Ram : Crucial Ballistix Tactical 16GB
Karta Graficzna : MSI Nvidia GeForce GTX 970
Zasilacz : FSP FORTRON Raider S 650W 80Plus
Chłodzenie Procesora : Zalman X10 Preforma
Obudowa : Zalman Z5
Dysk HDD : Seagate SV35 3.5 2TB
Dysk SSD : Kingston 240GB V300
I jaka gra Ci muli na takim sprzęcie?
Nie widzę tutaj sensu upgradu.
To nie są chyba najgorsze częsci ale mam akurat okazje coś wymienić mały gotówkowy zastrzyk 2000 zł więc chce przejśc na nową podstawkę i w przyszłości wymienić jeszcze grafikę na 1070