Przejście na C++

To mój pierwszy post. Uczę się javy, jednak mam pytanie czy jak przykładowo tego języka się nauczę to przejście na C++ będzie trudne?

Jeśli nauczysz się programować w jednym języku, to nauka kolejnego będzie prosta.

Bez przesady, że prosta. Prostsza. Java i C++ mają częściowo podobną składnię, ale to kompletnie różne języki. Opanowanie każdego z nich (wraz ze wszystkimi powszechnie używanymi narzędziami, frameworkami, bibliotekami itd.) na poziomie zaawansowanym to przynajmniej kilka lat pracy.

To już bardziej C# i .NET szybciej opanujesz (co generalnie polecam zamiast Javy). C++ z jego naleciałościami z ostatnich 30 lat i niskopoziomowością jest koszmarnie skomplikowany. Nie znam bardziej skomplikowanego języka (z “normalnych” języków. Nie liczę brainfucka itp.).

1 polubienie

To mniej więcej tak samo jak pytanie, czy po nauczeniu się Niemieckiego, nauka Hiszpańskiego będzie prosta.

No nie do końca, bo samo ogarnięcie koncepcji “programowania” to już spore wyzwanie. Język programowania to raptem narzędzie. I owszem, różnych narzędzi używa się inaczej (choćby młotka i wkrętarki) ale część narzędzi jest do siebie podobna (choćby wkrętarka i wiertarka) więc opanowanie jednego z nich ułatwia opanowanie drugiego.

Ja nigdy nic nie miałem wspólnego z programowaniem. Jednak ktoś mi kiedyś powiedział, że jak ktoś jest początkującym programistą to powinien zacząć naukę od HTML.
HTML nie ma nic wspólnego z innymi zaawansowanymi językami programowania jak na przykład C ale podobno uczy w prosty sposób dobrych nawyków które potem się przekłada na inne bardziej zaawansowane języki. Chyba chodzi o to że zanim dobrze nauczymy się jeździć na motorze dobrze najpierw nauczyć się kierować rowerem.

HTML nie ma nic wspólnego z programowaniem, fakt uczy dobrych nawyków jak chodzi o formatowanie kodu, ale to jest dosłownie 2 minuty tłumaczenia, a późniejsze wyrobienie sobie nawyku dobrego formatowania kodu można praktykować w dowolnym języku.
Więc jeśli chcesz nauczyć się programować to nie, HTML nie jest dobrym startem. Wręcz przeciwnie. Nawet jeśli przez HTML rozumiemy HTML + JS to nadal nie jest to dobre miejsce do startu bo JS jest bardzo pobłażliwy i powoduje wyrabianie sobie bardzo złych nawyków. Nie mówię tutaj o Node.js bo to już może być sensowniejszy start.

1 polubienie

Problem w tym, że większość osób która zaczyna przygodę z programowaniem lubi widzieć efekt działania ich programów, lubi GUI, a większość tych podstawowych języków z którymi zaczyna się zabawę to w zasadzie czysta konsola. Magia HTMLa to to, że piszemy literki, a powstają kolory, obrazy, formatowanie. Stąd pewnie @sidkwa wspomniał o HTMLu jako wejściu w świat programowania - nawet jeśli HTML to nie jest język programowania.

Stąd popularność JS albo PHP - bo można to odpalić jako stronę internetową i wszystko działa.
Ale jeśli oczekujemy “prawdziwej” aplikacji no to moim zdaniem lepiej zacząć od C# i choćby Formsów czy WPF. Jest edytor WYSIWYG co bardzo ułatwia na początku, a pod spodem działa pełnoprawny obiektowy, ciągle rozwijany język programowania jakim jest C#

Kłócić się nie będę bo na programowaniu się nie znam. Mogę jedynie dodać że to co wyżej napisałem powiedział mi programista który od 15 lat siedzi w tym zawodzie a od jakiś 5 lat programuje w Norwegii.

A mi babcia mówiła, kiedy byłem mały, że jestem najprzystojniejszym kawalerem :smiley:

W HTML nie używasz algorytmów, struktur, praktycznie nie operujesz na danych, nie ma całej koncepcji programowania, która jak się raz załapie, to później język to jest tylko kwestia nauki innego dialektu. Bliżej HTMLowi do składania dokumentów w TeX.

Pewnie chodziło mu o JS, nie HTML. HTML to nie jest język programowanie. To sformalizowany opis wyglądu strony. Jest to język, ale nie język programowania. Podobnie nie są nimi markdown (używany na wielu forach), LaTex, czy ręczna edycja pliku docx.

To już bardziej pewne dynamiczne elementy CSS można nazwać programowaniem, albo pisanie formuł w Excelu.

Chyba że programując jedynie strukturalnie / obiektowo zabierzesz się za coś funkcyjnego typu Haskell. To zupełnie inna para kaloszy. Dotychczasowe doświadczenia programistyczne na wiele się nie zdadzą. Bardziej już uważanie na lekcjach / wykładach z matematyki.

15 lat temu bym się z tym zgodził, sam tak zaczynałem i to była bardzo dobra ścieżka rozwoju, ale to na tamte lata oraz na mój wiek - około 14 lat.
Dziś jeśli miałbym komuś polecić punkt startowy to albo C# albo od biedy Java.

HTMLu opisujesz wygląd strony :-).W C,C++ masz implementację algorytmów,wyszukiwanie,sortowanie,sumowanie.

No o to właśnie mi mniej więcej chodziło, bo zarówno Javę chce się nauczyć jak i C++