Pytanie podstawowe w jakiej kolejności się do tego zabrać? Chcę programem AOMEI przerobić system do GPT ale dalej nie wiem jak postepować z Biosem (mam płytę Asus B85 +) czy przełącza się automatycznie do UEFI czy samemu przełączyć no i gdzie w których ustawieniach?nie bardzo kumam w tym biosie.Jeżeli możliwe proszę o pomoc.
Samoczynnie się nic nie przełączy w BIOSie/UEFI!
Po wykonaniu konwersji w AOMEI pewnie trzeba będzie zrobić restart komputera i klawiszem Delete wejść do BIOSu. Tam na pierwszej stronie wybrać (na dole okna) funkcję Advances Mode Menu lub Functions. Następnie w Menu Bar (u góry!) wybrać pozycję Boot i w niej szukać pozycji związanych z przejściem na UEFI. To tyle w skrócie.
Musisz to obadać własnymi oczami, bo instrukcje w sieci są nieczytelne
Chwilke. Ja jak instaluje u siebie windowsa z pendrive-a wywułuje F11 Boot menu i mam do wyboru pendrive sam w sobie lub z dopiskiem UEFi i nic w BIOSie nie musze ustawiac, wszystko zalezy jak zainstaluje, więc po przerobieniu co ma przestawiac?? Płyta główna Asrocka FM2+ x88 chipset jesli to istotne.
Jeżeli rozruch ma ustawiony na Legacy, to aby korzystać z wszystkich udogodnień UEFI będzie musiał zmienić tryb.
Zgoda to i ja mam tyle,obecnie dysk jest w MBR a nie w GPT i pierwsze to chyba muszą hdd sformatować do GPT,czy dobrą drogą idę
Ja w Asrocku nie mam ustawień Legacy UEFi żadnych z automatu idzie w zalezności jak sformatowany dysk.