Właśnie skończyła mi się umowa z Plusem w miksie. Podpisałem umowę z Orange z deklaracją zachowania numeru. Tymczasem dostałem SMSa od Orange, że "Planowana data przeniesienia to 28 sierpnia. O co chodzi przecież w Pulsie wykorzystałem wszystkie doładowania? Dlaczego muszę tak długo czekać?
Akurat zapomniałem dzisiaj zabrać swojej szklanej kuli Tak tylko strzelam… Zadzwoń i zapytaj?
Zaiste błyskotliwa odpowiedź. Ale ja liczyłem na kontakt z kimś “będącym w temacie”, a nie pozującym na wielkiego ironistę.
Pytanie podstawowe. Gdzie realizowałeś procedurę przejścia? Salon czy telefonicznie? Po drugie jak wygląda sposób wypowiedzenia umowy w plusie? Trzeba zachować okres wypowiedzenia? Przenieść numer możesz na kilka sposobów. Natychmiast, z datą końca umowy czy też z zachowanie okresu wypowiedzenia. Jeśli rozwiążesz umowę natychmiast to dotychczasowy operator może naliczyć abonament za okres wypowiedzenia. Wszystko zależy jaką opcję wybrałeś.
W tym momencie podczas przenoszenia numeru obowiązuje promocja dzięki której otrzymujesz Rabat 100% na kwotę
abonamentu przez jeden pełny okres rozliczeniowy w przypadku wyboru kwoty abonamentu równej 29,90 zł lub przez trzy pełne okresy rozliczeniowe w przypadku kwoty większej lub równej 39,90 zł. Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj http://www.orange.pl/kid,4002009352,id, … ticle.html
dodatkowo zgodnie z regulaminem http://www.orange.pl/binaries/o/map/ak/ … orange.pdf otrzymujesz również rabat na opłatę aktywacyjną:
“W ramach niniejszej promocji Abonent obowiązany jest zapłacić opłatę aktywacyjną w wysokości 10 zł.”
Oczywiście jeśli jest to przejście na ofertę abonamentową. Jeśli na kartę to inne bonusy otrzymujesz.
Z mixa w Plusie przechodzę na mixa w Orange.
Telefonicznie czy w salonie?
Ja jak przechodziłem odwrotnie(z oragne do plus) to wszystko zamkneło się w ciągu 2 godzin
przejść można bardzo różnie. to że natychmiast (bo tak też można tylko że w salonie i jeszcze tak wybierzesz) nie oznacza że lepiej i opłacalnie. Bo jeśli masz abo u dotychczasowego operatora to i tak płacisz jeszcze dodatkowo za niedotrzymanie okresu wypowiedzenia.
przejścia dokonałem w salonie. Wszystkie doładowania w mix Plusie już wykorzystałem.
W MixPlusie umowy kończy się automatycznie po ostatnim doładowaniu konta, wtedy już z karty mixplusa robi się simplus. Nie trzeba składać żadnej rezygnacji miesiąc przed końcem umowy jak to ma miejsce podczas korzystania z abonamentu.
Nie wiem jak jest w plusie w twojej ofercie ale pewnie jak w każdej operator chce mieć zachowany okres wypowiedzenia. Dlatego też taka forma przeniesienia jest najlepsza. To ty decydujesz jak ma się odbywać przeniesienie numeru (przeczytaj dokładnie dokumenty które masz a będziesz wiedział więcej).