Przejściówka MicroJack M -> MiniJack F

Witam, potrzebuję przejściówki takiej jak w temacie.

Sprawa wygląda tak, że mam słuchawki ze złączem MicroJack (2,5mm) oraz telefon ze złączem MiniJack (3,5mm) i chciałbym oba urządzenia ze sobą połączyć.

Szukałem, ale niestety nic nie znalazłem, więc proszę was o pomoc i z góry dziękuję.

Proszę bardzo:

http://www.komputronik.pl/product/65616 … zarny.html

Przejściówka OK, ale…

zapomniałem sprecyzować, że potrzebuję podłączyć słuchawki z mikrofonem, a ta przejściówka już mi tego nie umożliwia.

Chcę kupić ten zestaw: http://allegro.pl/c-sluchawki-z-mikrofo … 09731.html gdyż zależy mi na tym, aby mikrofon był na pałąku, a żadnych innych w rozsądnej cenie nie mogę znaleźć.

Zacząć trzeba od tego że te słuchawki nie są stereo tylko monofoniczne (jedna słuchawka + mikrofon) i mają zwykłą 3stykową wtyczkę (z tego co piszą mikro jack 2,5 ale mógł się gość pomylić, ze zdjęcia tego ie da się zweryfikować) czyli styk odpowiadający standardowo za jeden kanał słuchawek (lewy sądząc ze zdjęcia) ma zmienioną funkcję na mikrofon, zapewne będzie to wymagać bardzo niestandardowej przejściówki żeby podłączyć to do czegokolwiek.

Moim zdaniem szkoda na nie kasy.

Po drugie w tel masz prawdopodobnie specjalne 4 stykowe gniazdo (4 styk dla mikrofonu) i aby podłączyć tam słuchawki z mikrofonem konieczna jest niestandardowa 4 stykowa wtyczka mini jack którą będzie bardzo ciężko zdobyć (nawet nie widziałem takiej w żadnym sklepie dla elektroników).

Ale jakby udało ci się zdobyć 4 stykową wtyczkę mini jack to mógłbym ci zrobić na zamówienie niemal dowolną przejściówkę, gotowej raczej nigdzie nie dostaniesz.

A tak w ogóle to chyba się pomyliłeś w tytule bo “MikroJack M” znaczy “wtyczka MikroJack (2,5)” a “MiniJack F” znaczy “gniazdo na wtyczkę MiniJack (3,5)” czyli odwrotnie niż to co wynika z twoich postów.

Rzeczywiście, przepraszam mój błąd :oops:

Czyli jednak daję sobie spokój z tymi słuchawkami, dzięki za dobitne wyjaśnienie sprawy :wink:

Hmmm nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale ja odebrałem to tak. Masz słuchawki np. takie jak do nokii hs-47 z wejściem micro 2.5mm. I chcesz podłączyć te słuchawki do np. nokii 5310 a tam jest wejście mini 3.5mm ale tak żeby słuchawki i mikrofon działały. Jeśli tak to ja posiadam taką przejściówkę. Kupiłem słuchawki HS-47 do Nokii w Avansie i tam była razem w zestawie taka przejściówka. Działa nawet jak podłączam do Sony Ericcsona, słuchawki + mikrofon ale nie wiem jak z przyciskiem do odbierania.

hs47_sluchawki_nokia0001_5.jpg

A jeśli w drugą stronę to też mam sposób.

Ja kupowałem nieoryginalne słuchawki do Nokii. Podłączało się do telefonu na wejście 2.5 mm. następnie po drugiej stronie kabla było wejście na słuchawki 3.5mm ale to działało tak że na końcu tego kabla był mikrofon i przycisk do odbierania, ten wbudowany w słuchawki nie działał ale działał ten na tym kablu-przejściówce.

Ja byłbym w stanie zrobić przejściówkę tylko że nigdzie nie można wtyczek 4 stykowych (takich jak w tej przejściówce powyżej) a i gniazda 4 stykowe też ciężko dostać bo są tylko na aukcjach z częściami do telefonów po mało atrakcyjnej cenie…

Ja potrzebowałem sobie zrobić taką przejściówkę żeby słuchawki takie jak ten na fotce powyżej podłączyć do kompa jako słuchawki i jako mikrofon, udało mi się tylko gniazdo dla wtyczki od słuchawek musiałem zrobić samodzielnie z tego co jest dostępne w sklepach dla elektroników (bo 4 stykowego gniazda mikro jack nie mają).