Przejściówka

Mam pytanie. Chciałbym podłączyć dysk zewnętrzny z wyjściem usb do routera, w którym są tylko wejścia Lan. Czy są i czy ewentualnie można użyć przejściówki USB-LAN (czy są takie przejściówki) i w ten sposób podpiąć dysk do routera ?

Pozdrawiam

Z 200 złotych taka obudowa kosztuje - czasem taniej poszukać jakiegoś uszkodzonego NASu i wsadzić tam dysk (oczywiście wcześniej poczytać, czy da się go w miarę łatwo później uruchomić, bo w wielu NASach system operacyjny jest dość mocno powiązany z dyskiem twardym i dość ciężko podnieść go (recovery).

To jest dysk zewnętrzny w obudowie i ma wyjście usb, czy nie wystarczy sama przejściówka ?

nie

Pokaż proszę przykład przejściówki jaką masz na myśli. Daj linka do sklepu.

Nie, takie pasywne urządzenie nie zadziała. To musi być trochę elektroniki, która zapewni zrobienie z tego dysku serwera.

Ok, dzięki.

Czemu chcesz podłączyć do routera? Więcej osób w domu? Jaki dokładnie jest cel?

Mam na dysku muzykę i chcę go użyć jako domowy NAS.

Optymalnie będzie zmienić router na taki który sobie z tym poradzi.
Da radę każdy z USB do którego zainstalujesz alternatywny soft (OpenWRT, Tomato, czy coś innego).

Rozumiem, tak chyba zrobię. A tak na marginesie, do czego w takim razie używa się takiej przejściówki jaką pokazałem wyżej.

Jedyne co mi przychodzi do głowy to wykorzystanie istniejącego okablowania do ‘przepuszczenia’ urządzenia USB.

• masz np. w domu/biurze puszczone w ścianach kable sieciowe zakończone gniazdami RJ45 (lub kończą się w szafie korsowniczej)
  • bez ciągnięcia kabli po podłodze używasz tych w ścanie (ta przejściówka jest ‘pasywna’, czyli różni się tylko złączkami, nie ma żadnej logiki w niej zaszytej.