Przełączanie aplikacji między użytkownikami

Cześć

Mam takie pytanie czy w ogóle jest to możliwe. Jest sobie Windows z opcją multi logowania przez RDP. Logują się na niego dwaj użytkownicy. Każdy użytkownik może uruchomić nielimitowaną ilość danej aplikacji. Jednak pojedyńcza instancja softu uruchamia się ok 30 minut. Czasami jeden użytkownik chciałby przejąć pracę po drugim użytkowniku i żeby nie uruchamiać nowej instancji oprogramowania czy w swojej uruchomionej instancji przerywać pracy i uruchamiać to co ma drugi użytkownik chciałbym przełączyć aplikację drugiemu użytkownikowi. Czy w ogóle jest coś takiego możliwe w systemie Windows ?

Windows server - na pewno, nie wiem jak tam w konsumenckim i której edycji, bo nie próbowałem.

To jest Windows Server 2008. Dałem tutaj bo nie ma grupy Windows Server

Oczywiście że jest na to dził forum http://forum.dobreprogramy.pl/serwery-i-systemy-serwerowe-f67/

Użytkownik więc niech nie wyłącza swojej instancji aplikacji - przecież od tego jest serwer terminalowy (wystarczy, że zamknie sesję RDP a nie “wyloguj się”).

Chodzi o to że na jeden serwer jest zalogowanych 2 użytkowników. Każdy z użytkowników ma włączone po 1-4 instancje oprogramowania. Uruchamia się ona 30 minut. Użytkownik 1 pracuje nad czymś jednak musi przerwać i jego obowiązki musi przejąć użytkownik 2. Użytkownik 2 ma uruchomioną 1 instancje oprogramowania i nie ma czasu czekać 30 minut na kolejną. Użytkownik 1 przechodzi na drugą instancję oprogramowania i robi coś innnego co akurat mu wpadło, użytkownik 2 nie chce zamykać tego co robi na swojej instancji oprogramowania/ lub robi się tam coś czego nie chce przerwać a opcji pauzy nie ma. Więc chciałem żeby użytkownik 1 mógł przełączyć aplikację na drugiego użytkownika. Aplikacja znika z paska uzytkownika 1 i pojawia się na użytkowniku 2. 

Jeżeli chcesz uruchamiać tylko aplikacje - zwykły Terminal Server nie wystarczy - musiałbyś się rozejrzeć np. za Citrixem. Natomiast jeżeli użytkownik uruchamia aplikacje w sesji RDP - wystarczy, by każdą aplikację uruchamiał w oddzielnej sesji i wówczas po zamknięciu okna z sesją RDP, kiedy drugi uzytkownik zaloguje się do serwera - “przejmie” sesję z wcześniej uruchomioną aplikacją. Pamiętaj, że standardowo Windows Server pozwala na uruchomienie jednocześnie 2 sesji RDP - jeżeli chcesz więcej musisz dokupić licencje na sesje terminalowe

Więc właśnie, jesli miałbym uruchamiać każdą instancję oprogramowania w innej sesji rdp to musiałbym mieć zalogowanych np. 8 użytkowników

No ale w tym widzisz problem? Czemu nie możesz tak zrobić?