Witam.
Szukam pewnych i sprawdzonych informacji odnośnie przelewania pieniędzy pomiędzy moimi własnymi kontami.
Posiadam konto w USA i w PL i pytanie brzmi, czy mam jakieś limity na przesyłanie pieniędzy pomiędzy kontami od strony urzędu skarbowego w PL? Będę musiał się komuś tłumaczyć skąd mam pieniądze w PL?
Jeśli jesteś polskim rezydentem, masz obowiązek rozliczyć się z dochodów w innym kraju, tak samo jest w drugą stronę - jeśli zarabiasz w Polsce i jesteś rezydentem podatkowym w USA, to musisz wykazać dochody z Polski. To wszystko regulują umowy pomiędzy państwami o unikaniu podwojnego opodatkowania. Istnieją 2 rodzaje umów, które określają w jaki sposób powinieneś rozliczać się z US. Musisz sprawdzić, która umowę Polska podpisała z USA - proporcjonalnego odliczenia czy wyłączenie z progresją. Ta pierwsze niekoniecznie musi być dla Ciebie korzystna, ale z tego co się orientuję Polska-USA ma umowę podpisaną na rozliczenie się metodą proporcjonalnego odliczenia. Podatek w Polsce przeważnie wychodzi zerowy, warto złożyć PIT w US, żebyś nie musiał jak teraz zastanawiać się czy Cię dopadną.
Limitów jako takich nie ma, ale transakcje powyżej 15k euro są monitorowane przez KNF i zglaszane do US.
Sprawdź zawczasu koszty takich przelewów, bo potrafią zaskoczyć.
Zawsze można zgłosić przychody z nierządu, to chyba nie jest opodatkowane
Nie wiem, nie znam się, zarobiony jestem. Jednak nie sądzę, aby sobie taki przychód odpuścili.
Ale jaja To chyba precedens. Jak niby miałaby to uprawdopodobnić? Zebrać oświadczenia wszystkich klientów z całego roku? Teraz tirowcy będą wypełniali formularz przed odbyciem stosunku z tirówką
Nagrania wideo jako dowód
W erze deepfake?