Mam problem, mój nas Qnap Ts-453, nagle wyłączył się a przy włączaniu miga czerwona lampka. Zamówiłem drugi serwer NAS a ten chcę odesłać na gwarancję, jak teraz bezpiecznie przenieść dane na drugi serwer? Czy jak przełoże te dyski z danymi do nowego NAS’a to kontroler RAID mi i ich nie wyczyści? Z tego co pamiętam miałem RAID10
Poczytaj dokumentację do swojego NASa. Przykładowo nasy WD mają sprzętowy klucz dedykowany do danego egzemplarza i nawet sam WD nie odzyskuje danych.Spróbuj, zobaczysz co się wydarzy a jak nie zadziała to odzyskasz z backupu i tyle.
PS jak nie masz backupu, to nawet nie myśl aby wsadzać te dyski do NASa bez wcześniejszego zapoznania się z dokumentacją, lub kontakt do samego producenta, czy poszukanie na forach.
Backup się robi przed awarią. Na tym polega kopia bezpieczeństwa. Co do samego formatu QNAPa - nie mam pojęcia jaki tam RAID jest budowany, trzeba by poczytać. Jaki tam miałeś poziom RAID?
A QNAP ma własnego LVMa niekompatybilnego z niczym innym w domyślnej konfiguracji.
Dane są raczej nie do odzyskania bez zakupu podobnego urządzenia tego producenta.
Niestety nie wiem czy wystarczy po prostu przełożyć dyski, czy potrzebna jest jeszcze jakaś wstępna konfiguracja nowego NASa.
Możesz się zalogować do NAS’a ?. Wysuń dyski (zachowaj kolejność dysków) i zobacz co się dzieje. Wadą NAS’ow o której nie pisze się w ulotkach reklamowych to właśnie takie przypadki i trzeba kombinować. Posiadanie NAS’a nie zwalnia z wykonywania kopii zapasowej tego NAS’a.