Rok temu zakupiłem netbooka Asus EeePC 1005HA. Z racji że jest to netbook, którego powołaniem jest internet, muzyka i filmy najlepiej sprawuje się na nim ArchLinux z LXDE. Z tego powodu licencja na XP, którą wraz z nim dostałem jest dla mnie całkowicie zbędna. Mam też od 3 miesięcy nowy komputer stacjonarny, na którym XP by się przydał (oczywiście obok Linuksa ). W związku z tym chciałem się dowiedzieć czy jest możliwość przeniesienia na niego licencji i (jeśli jest to możliwe) jak tego dokonać.
Licencja na Windows XP dostarczona razem z tym netbookiem, jest zapewne licencją OEM, więc odpada taka możliwość, no chyba jest to BOX, to jest to możliwe, pod warunkiem wcześniejszego jej odinstalowania z netbooka.
Z tego co pamiętam to licencje OEM dało się kiedyż wymienić np.w przypadku uszkodzenia płyty głównej z którą jest powiązany. Gdyby zgłosić uszkodzenie netbooka to w takim razie tracę też licencje?
Trochę to bez sensu, zważywszy na fakt iż uszkodzeniu może ulec jedynie sama płyta której wymiana nie jest zbyt kosztowna
– Dodane 21.11.2010 (N) 20:05 –
Co do licencji to niespecjalnie jestem w stanie ją określić. Wiem tylko że po instalacji systemu nie jest wymagana aktywacja.
Naklejka uległa zatarciu (sama naklejka została tylko tusz się rozpłynął )
Pytanie brzmi czy chcesz mieć system legalny czy pirata? Jak chcesz mieć pirata to możesz zainstalować na stacjonarnym Windows XP Home Edition z kluczem z naklejki (z tego co piszesz jest uszkodzona - więc odpada) albo np. za pomocą WinKeyFindera odczytać klucz z działającego Windows XP na netbooku (z tego co piszesz już masz na netbooku Linuxa - też odpada). Jeśli masz jakąś partycję recovery albo płyty recovery to możesz przywrócić XP i odczytać klucz za pomocą softu podanego wyżej, tyle, że będzie to klucz inny niż na naklejce. Możesz wtedy spróbować zainstalować XP na stacjonarnym i go aktywować - powinno się udać. ALE TAKI SYSTEM BĘDZIE NIELEGALNY! Równie dobrze możesz postawić XP Pro ze znanym wszystkim kluczem - wyjdzie na to samo.