Zakładając, że chcesz zostawić wszystkie dyski, to z 10 do 6 upgradeu nie zrobisz, bo nie masz miejsca na dodatkowe dyski. Ponadto, jak zrobisz upgrade i zmienisz zdanie, to już nie wrócisz do 10 bez orania całej macierzy.
Najrozsądniejszym pod względem poświęconego czasu rozwiązaniem zdaje się być pomysł roobala. Jeżeli zdecydujesz się na solową podmianę dysków zaproponowaną przez wasabi, to musisz się liczyć z czasowym zamuleniem macierzy.
No, ja tam nie muszę przesadzać. Nie jednego RAIDa już odbudowywałem, więc wiem, że nie ma łatwo, zwłaszcza, jak trzeba w międzyczasie korzystać z urządzenia.
Tutaj i tak luźno, bo to tylko 10.
Cześć, trochę mnie nie było. Chciałbym zostać przy RAID10, będę wymieniał dysk po kolei gdy nikt nie będzie korzystał z zasobów serwera, pytanie czy gdy 12 dysków jest po 6tb a nowe SSD po 4tb to będzie problem z macierzą ?
Powinny być identyczne pojemnością lub większe, nie co najmniej takie same. Sam ostatnio miałem sytuację, gdzie dysk tego samego producenta, ten sam model (pewnie inna partia) był o 1GB mniejszy od reszty i macierz powiedziała mi „spadaj na drzewo”.
W takim razie zostaje Export maszyn na osobny nośnik, pliki wirtualnych maszyn zgram sobie na zewnętrzny nośnik, pytanie jak poradzić sobie z systemem Win10 ,który jest zainstalowany na serwerze. Lepiej instalować jeszcze raz Windowsa czy zrobić jego obraz/kopię zapasową ?