Przeniesienie dysku z laptopa do drugiego laptopa

Wiam wszystkich,
posiadam laptopa zakupionego chyba w 2008 roku na którym fabrycznie zainstalowany jest Windows XP. Laptop ten nie włącza się od kilku tygodni, wychodzi na to, że się zepsuł, jednakże podejrzewam, że dysk twardy jest sprawny. Mam drugiego laptopa z 2011/2012 roku, na którym fabrycznie zainstalowany jest Windows 7.
Chciałbym zgrać część danych ze starego laptopa. Czy mogę przełożyć dysk z Windowsem XP do tego laptopa z Windowsem 7 i zgrać dane na płytkę DVD? Czy system się włączy? Nie znam się, ale wydaje mi się, że płyta główna itd. może mieć jakieś sterowniki tylko pod Windows 7 i może być problem z dostosowaniem się laptopa pod stary system?
W laptopie z Windows XP jest dysk Toshiba MQ01ABF050 SATA III, a w laptopie z Windowsem 7 jest dysk Seagate ST9500420AS SATA II
Z góry dziękuje za pomoc :slight_smile:

Dobrze Ci się wydaje, Win Xp raczej nie wstanie, ale problem obejdziesz.
Poszukam w necie kabelka Sata-> USB podpinasz dysk przez niego do nowego i tyle. Bierz najtańszy jaki znajdziesz. Poglądowy: https://www.emag.pl/adapter-usb-3-0-do-sata-dysk-hdd-ssd-przejsciowka-33/pd/DC1X2ZBBM/?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_term=&utm_campaign=pla_3p_device_desktop&cmpid=73886&gclid=EAIaIQobChMIk7-ijNqr5gIVFaWaCh1lIggrEAQYBCABEgIFS_D_BwE .

Dziękuje za szybką odpowiedź. A gdy spróbuje zainstalować ten dysk do nowszego laptopa, czy może coś się stać ze sprzętem?

Ze sprzętem nic się nie stanie ale system najprawdopodobniej nie ruszy. To nie linux gdzie przekładasz dyski i zawsze hula tak samo :wink:

Transfer danych zrób sobie po usb jak kolega wyżej napisał.