Nie widzę aby w obydwu przykładach padło słowo OEM.
Można przenosić COA jeśli komputer jest typu regenerowany, ale to się dzieje za zgodą M$ (firma wymienia 1000-2000 komputerów i dogadują się z M$ aby łatwiej sprzedać szrot).
Zadzwonić nie boli dlatego dałem numer, bo jak ja do nich dzwonię to już znają mój głos i wylewa im się kawa
Ale mogę podac ciekawostkę jak to jest z ich licencjami, z życia, 1.5 tygodnia temu.
Mam win7 box (relany nie z nazwy). Jest on ze mną od dnia premiery.
Co 2-3 miesiące coś u mnie zmienia się w sprzęcie, mam zasadę aby mimo, że system pracuje prawidłowo (bo jak zmieni się tylko ram czy procek to raczej nie wpływa na stabilność), ale mniejsza o to. Poprostu stawiam winde a potem aktywacja.
Nigdy od premiery nie miałem odmowy, a tu nagle upsss. Dobra dzwonie do automatu, podaję cyferki i kolejny upsss dostaję odpowiedz aby skontaktować się z obsługą ! Myśle no fajnie, super BOX.
Dzwonię do obsługi, słyszę zdziwienie ludka, że taki komunikat dostałem. Dobra przez 5 min gadam cyferkami jak enigma. A po skończeniu słysze po drugiej stronie upss…
Nagle ludek mnie pyta co ja robię skoro w tym roku odnotowali ponad 20 zmian konfiguracji ! No szlak mnie trafił, odpowiadam ludkowi, a co ich to obchodzi skoro zapłaciłem za box ?
Na koniec rozmowy powiedziałem im aby przygotowali się na kolejnych 200 zmian bo za tydzień zaczynam od nowa mieszać
Ta firma zaczyna być coraz bardziej chora, z zasadami, tworzeniem odmian licencji.