Dostałem darmowy starter z pewnej sieci. Na koncie początkowo jest 0 zł! Jest to darmowy starter. Chodzi już z 2 tygodnie na jednym telefonie i można na niego dzwonić. Numer jest fajny dlatego chciałbym go przenieść do Play i właśnie… Chciałbym się dowiedzieć czy pierworodna sieć nie będzie miała nic przeciwko przeniesieniu tego numeru? Starter ten nie został ani razu zasilony. Wysłałem mailem kartę rejestracyjną i przysłali SMS, że numer jest już zarejestrowany, więc chciałbym go jak najszybciej przenieść.
Jak masz zarejestrowany numer w tej innej sieci to nie ma żadnego problemu żebyś przeniósł go do Play 
W Play wystarczy dowód osobisty i możesz podpisać umowę o przeniesienie numeru.
No tak ale właśnie chodzi mi o to, czy ta pierwsza sieć będzie chciała współpracować, bo nic im nie dałem (darmowy starter i telefon nie był ani razu zasilany)?
Nie ma róznicy, czy dostałeś darmo czy kupiłes czy dostałeś w prezencie. Nie jesteś związany umową i zarejestrowałeś nr? Możesz przeniesc.
Tak, numer zarejestrowany przez maila. A kartę, którą dostanę w Play’u jest darmowa czy trzeba za nią płacić?
Gratis. Jeszcze powinieneś dostać jakis bonus za przeniesienie, chyba w sumie 60zł lub w opcji do wyboru wiecej ale tylko do Play, doczytaj na stronie operatora.
OK. Byłem w Play’u i przeniosłem numer, pod koniec koleś mówi mi “9 zł”, a że nie miałem to powiedział mi, że mam przynieść później (ale starter dał). Przyszedł SMS, że dziękują za przekazanie wniosku o przeniesienie numeru. Za godzinę przyszedł następny: “Twój operator zgłosił nam problem z przeniesieniem numeru. Skontaktuj się z twoim operatorem oraz odwiedź Salon Play w celu wyjaśnienie nieprawidłowości”. Nie zaniosłem mu kasy, bo w BOK Play też powiedzieli, że starter darmowy. Czy to przez to?
Ważne by dane które podałeś w salonie Play pokrywały się z tymi, które podałeś w formularzu rejestracyjnym twojego operatora.
Chodzi tu głównie o dane teleadresowe. Z jakiej sieci przenosisz nr, z Orange?
Dopóki nie przekręcisz do BOK Play nie dowiesz sie co jest nie tak, możemy tylko zgadywać 
Tak z Orange. Za darmo karta przyjdzie pocztą, a za przeniesienie do Play dostanie się 60 zł. to chciałem skorzystać
Dane na 100% się pokrywają. Play’owemu kolesiowi dałem tą kartkę, którą wysłałem mailem do Orange, a potem tylko se sprawdził poprawność z dowodem.
Dzwoniłem do BOK Play: oczywiście konsultanci niedoinformowani powiedzieli mi też, że za starter trzeba płacić to jej tłumaczyłem, gdzie na stronie znalazłem regulamin, że nie trzeba i przyznała mi rację 
Z kolesiem z Play spotkam się w poniedziałek, bo jutro mnie nie będzie, a może w międzyczasie telefonik do BOK Orange?