Przeniesienie pliku wymiany do RAM - warto?

Cześć! Ostatnio w PC Wordzie przeczytałem, że aby przyśpieszyć komputer warto przenieść plik wymiany do RAMu. Mam 4GB ramu więc to się raczej opłaca. W gazecie napisali, że warto to robić programem [“b]VSuite Ramdisk 1.8”

Przeczytałem jednak, że darmowa wersja nie obsługuje hibernacji. Ja z niej bardzo często korzystam, więc chciałbym zastanowić się nad pełną wersją. Nie wiem jednak ile ona kosztuje i w ogóle gdzie mogę ją kupić. Możecie mi pomóc?

Po za tym ciekawi mnie czy będzie to duża poprawa? Czy jest to w 100% bezpieczne - nic nie grozi mojej pamięci RAM?

Pamięci nic się nie stanie od jej używania, ale przenoszenie pliku wymiany nie ma większego sensu.

Dlatego? Możesz to jakoś uzasadnić?

Pamięć wirtualna (plik stronicowania) to specjalny plik pełniący rolę rozszerzenia pamięci operacyjnej (RAM). Plik ten jest używany przez system w przypadku braku pamięci RAM dla uruchomionych usług bądź aplikacji. Wówczas kod aplikacji/usługi przechowywany jest właśnie w takim pliku, czyli na dysku twardym.

Dysk ma to do siebie, że jest wolniejszy od samej pamięci RAM. Ale można ten plik umieścić na drugim, szybszym dysku, co poskutkuje wzrostem wydajności w sytuacji “niedoboru” pamięci RAM. Zaznaczam jeszcze raz, że trick ten jest przeznaczony dla osób dysponujących co najmniej dwoma “twardzielami”.

Plik ten bardzo zwiększa fragmentację dysku C i warto przenieść na inną partycję, zwłaszcza w przypadku uzywania jako C dysku SSD, warto też przenieść moje dokumenty to zmniejszy fragmentację.