Przeniesienie profilu domenowego na lokalny?

Witam.

Chciałbym odłączyć komputer od domeny. Czy jest możliwe przeniesienie profilu domenowego na profil lokalny bez reinstalacji systemu  z zachowaniem wszystkich ustawień użytkownika?

Dodam że domena jest na Windows Server 2012 R2, a komputery pracują na Windows 10.

pozdrawiam

Tak.

• dołączasz komputer do domeny

• logujesz się na nowe konto domenowe użytkownika (domena\tomek) - profil jest pusty

• zaciągasz z https://www.forensit.com/downloads.html User Profile Wizard 3.12 (Profwiz) , instalujesz, uruchamiasz,

• Z listy wybierasz który profil ma być zmienioniony - czyli zaznaczasz ten starty lokalnego komputera

- odznaczasz  że ma być dołączony do domeny (już jest podłączony…)

• ‘Enter account name’ wpisujesz dokładnie login domenowy tej osoby (bez nazwy domeny, np. tomek), zostawiasz ‘set as default login’, next

• zostawiasz aż nie skończy. Jak to dość szybki komputer z SSD i profil nie jest nadźgany, zajmie to 2-4 minuty. Jak starszy komputer mocno zapchany, może to trwać kilkanaście minut (nigdy mi się to narzędzie nie wysypało).

• jak skończy: wylogowujesz się i logujesz jeszcze raz na ten sam profil (domenowy).

Czasem małe zabiegi są potrzebne - np. odmapowanie dysków sieciowych i ponowne zamapowanie (już na prawach domenowych).

Dziękuje za odpowiedź, ale ja chciałbym odwrotnie. Czyli komputer jest już wpięty do domeny,  użytkownik ma swoje konto. Teraz chciałbym przenieś jego konto domenowe na lokalny komputer, aby pracował w grupie roboczej zamiast w domenie.

To ten sam komputer? Robisz dokładnie tak samo - tyle, że źródło zaznaczasz konto domenowe a cel lokalne (NAJPIERW JE TRZEBA utworzyć i przetestować, zalogować się na NAZWA_KOMPUTERA\tomek). Po transferze znowu przetestuj i dopiero wtedy odepnij od domeny.

PS upewnij się, że masz konto lokalnego administratora :wink:

W jaki sposób mogę utworzyć konto lokalnego administratora, będąc jeszcze zalogowanym w domenie?

Jaki OS? Pamiętaj do dodaniu do ‘administrators’. Zaloguj się potem na niego na wypadek i zobacz czy masz prawa administratora. Jak tego nie zrobisz (nie masz loklanego administratora), to przy odłaczeniu od domeny masz problem.

Windows 10 Pro.

Podobnie. ‘This PC’ --> Manage --> Local users and groups

• tworzysz nowego użytkownika,

• przechodzisz do ‘Groups’ i dodajesz tego użytkownika do ‘Administrators’ (zwracasz uwagę na odpowedni login:  nazwa_komputera\login, żebyś nie dodał po prostu użytkownika domenowego (domena\login).

W domenie jest osoba np. tomek, czy mogę utworzyć konto na lokalnym komputerze o takiej samej nazwie?

Jasne, że możesz. Logowanie będzie wtedy NAZWA_DOMENY\tomek, albo NAZWA_KOMPUTERA\tomek

Jak jednak nie do końca to ogarniasz, ja bym utworzył loklanie z inną nazwą (np. tnazwisko). Szybciej ogarniesz co się dzieje i szybciej zrozumiesz po tym wszystkim katalog C:\Users\

Dziękuje za informacje.