Kurde… tam naprawdę nie ma supportu, który jest w stanie pomóc?
Od takich tematów powinna być obsługa serwera, a nie forum
Od kiedy firma która wynajmuje Ci serwer odpowiada za oprogramowanie które sam na nim instalujesz i nie potrafisz skonfigurować? Oni odpowiadają za maszynę a nie za to że nie umiesz jej wykorzystać czy sobie z nią poradzić. Od tego są oferty serwerów z administracją (odpowiednio droższe).
Jaki blad ? masz netstat zainstalowany? sprawdz poleceniem which netstat.Bo jak nie masz netstata zainstalowanego to nie wykryje portow.Mozesz zainstalowac poleceniem
yum install net-tools
i pozniej musi dzialac.
skrypt Eskimoska zatrzymałem opcją nr 3 - łączę się z zewnętrznego kompa…
Bo zapewne nie masz zainstalowanego netstata.Wykonaj te polecenie
yum install net-tools
wlacz moj skrypt wybierz opcje nr jeden i musi działać.
jak to joomla to musisz zapewne ustawic dane logowania do bazy,adres url,sciezki w pliku configuration.php
Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale już gdzieś komuś dawałeś swoje skrypty, weź proszę skończ z tym bo tylko robisz ludziom burdel na serwerze ponieważ odpalają je oni bezmyślnie. Ci co tego by nie zrobili nie potrzebują Twoich skryptów. Poza tym skrypt jest dobry w specyficznych przypadkach i wątpię by był na tyle uniwersalny by poradzić sobie z różnymi konfiguracjami.
Sam masz przykład nie ma jakiegoś pakietu i skrypt nie działa, ale skrypt się wykonał popsuł coś w systemie zamiast wyświetlić informacje o braku jakiejś funkcji.
Ten skrypt nic nie psuje tylko jak nie ma netstata to nie ma jak wykryc dzialajacych uslug.No bo jak ? FW przycial dostep do serwera ale nic w samym systemie nie jest zepsute.Trzeba tylko odblokowac ssh w FW i zainstalowac netstat i pozniej juz normalnie opcja nr 1 i dziala.Musze dodac sprawdzanie czy jest netstat zainstalowany.
Ale po jaką cholere mu w ogóle ten twój skrypt?
echo "1 - Instalacja | Install"
echo "2 - Konfiguracja sysctl | Configure sysctl"
echo "3 - Wylaczenie firewalla | Turn OFF firewall"
echo "4 - Zablokowanie IP | Block IP"
echo "5 - Wylaczenie Ipv6 | Disable IPv6"
echo "6 - Zainstaluj server OpenVPN | Install Openvpn server"
echo "7 - Zablokuj Chinskie zakresy IP | Block chinese Ips"
echo "8 - Zablokuj Rosyjskie adresy IP | Block russian Ips"
echo “9 - Zablokuj typowe skanowanie nmap | Prevent nmap port scan”
Nie widzę opcji “napraw serwer”, za to widzę, że zblokowałeś komuś dostęp do serwera…
Dobra podałem mu kontakt do mnie ,jak się odezwie to mu pomogę bezplatnie.
EDIT:
dodalem opcje
#check if netstat is installed
command -v netstat >/dev/null 2>&1 || { echo >&2 “To run this script you have to install netstat first. Centos: yum install net-tools Debian: apt-get install net-tools . Aborting.”; exit 1; }
teraz jak nie będzie zainstalowanego netstata to skrypt przerwie działanie.