Jak przekopiować Windows 7, 64-bit ze wszystkimi zainstalowanymi
programami, ze starego na nowy komputer?
Co ze starymi sterownikami, jak je zamienić?
Przenieść dysk twardy na nowy komputer i go uruchomić wyłącznie z tym jednym dyskiem!
Czasem (ale nie zawsze) udaje się uruchomić ów nowy komputer.
Odpowiednie sterowniki początkowo system może sam zainstalować, jeśli w ogóle system wystartuje.
Jeśli uruchomienie się nie powiedzie (często bluescreen i restart), to niestety instalacja systemu od nowa.
Albo przeklonować na nowy dysk zawartość starego.
Bez sensu.
Co na jedno wychodzi! Chyba, że dysk jakiś nowszy, lepszy itp.
Bezpośrednio przed przełożeniem warto uruchomić system w trybie awaryjnym i pousuwać wszystkie sterowniki.
Dużo większą szansę powodzenia tej operacji miałbyś z Windowsem 10 lub choćby 8.x. 7 to już straszny zabytek i wymaga dużo więcej zachodu, aby wykryć nowsze urządzenia. Win 10 działa w zasadzie na wszystkim z marszu i można go przekładać do woli.
10 odpada, może 11 będzie lepszy, póki co pozostanę przy 7.
Usunięcie sterowników i ich powiązania w rejestrze to raczej, niemożliwe.
Microsoft mówił że nie będzie nowych wydań systemu Windows. 10 będzie rozwijana bardzo długo.
11 nie będzie
Wszystkiego nie usuniesz ale spokojnie odinstalujesz wszystko z {product płyty głównej} w nazwie, czy sterowniki od NVidii lub AMD.
Nie za bardzo rozumiem dlaczego zaprzeczasz rzeczywistości. 10-ka w omówionej sytuacji poradziłaby sobie o wiele lepiej … tyle. Nie ma z czym dyskutować. Wolisz 7-kę, twój wybór, choć dla mnie niezrozumiały. Używając 7-ki czuje się jak w muzeum. To już chociaż 8.1 Bardzo dobra wersja.
8-ka to dla mnie 2-ga Vista, a do 10-ki mam wiele zastrzeżeń,
których nie chcę tu rozwijać.
Swoją drogą powinien być jakiś program,
który by umożliwiał przeprowadzenie takiej operacji.
Nie wychodzi na to samo - zawsze wtedy pracujesz na kopii i możesz spróbować drugi raz z innymi parametrami. ‘Bare-metal’ praktycznie zawsze się udaje, tyle że czasami trzeba więcej grzebania (szczególnie, gdy zmienia się platformę AMD/Intel, AHCI/IDE itd.).
Czy nie powinien zrobić to jakiś program?
Np. Acronis True Image (opcji oprogramowania masz kilka). Możesz spróbować tak:
- backup obecnego OS za pomocą Acronis True Image,
- recovery na tym drygim komputerze/dysku z opcją ‘bare-meteal’ (odtworzenie na innym hardware). Acronis ‘wstrzykuje’ pewne opcje sysprepowe, które rozwiązują problem z bluescreenami. Później sobie doinstalujesz sterowniki.
Z innej beczki - dobra praktyka to jednak przeinstalować OS na nowym hardware, no ale nie zawsze można. Ja mam w swojej karierze kilkaset konwersji P2V/V2V (przeróżne konfiguracje, oprogramowanie) - zawsze się znajdzie sposób, żeby zadziałało
Którą opcję powinienem wybrać przy Backup,
a którą przy Recovery?
Sądzę, że obie z Acronis Universal Restore.
Opcje Acronis’a
Tak, potrzebujesz właśnie utworzenia nośnika np. USB z którego ‘zabootujesz’ nowy komputer i następnie np. z dysku USB, lub po sieci przywrócisz backup.
Dzięki, wezmę to pod uwagę.
A nie lepiej skorzystać z np. klonowania Sector-by-sector? Przed tym jednak na starym, nie na nowym, usuń wszystkie stery za pomocą Driver Uninstallera lub Revo Uninstallera. Potem sklonuj partycję Windowsowe (tą małą 300MB oraz C: za pomocą np, Acronis TrueImage wcześniej podłączając nowy dysk do starego kompa i jako cel wybierz ten nowy. Więcej wskazówek podał ci @bachus. Dodam tylko, że taka operacja potrwa nawet kilka godzin, także bądź cierpliwy.
Właśnie, kombinuję jakby się tu dobrać do tych sterowników.
A gdzie Revo Uninstaller ma taką opcję?
Takie zabawy jak klonowanie dysków itp często kończą się tragicznie czyli i tak coś nie działa lub wszystko się posypie. Trwa to przeważnie kilka godzin a przy okazji klonujesz wszystkie błędy systemu wszystkie ewentualne wirusy itp. Postawienie na nowo systemu wgranie sterów i programów zajmuje mniej czasu i przynosi wymierne korzyści.
Akurat z tym się bym nie zgodził.
Jednym słowem, na dzień dzisiejszy nie da rady.
Może w następnym wieku?