Witam, muszę przerzucić 15GB drobnych plików na serwer ftp. Jednak trwa to strasznie długo. Czy jest jakiś inny sposób na szybsze przesłanie plików poza pakowaniem wszystkiego i następnie rozpakowanie?
Spróbuj wysyłać przez FileZilla, ustawić ilość połączeń na 10 i ilość jednoczesnych wysyłań np. na 6 czy 8. Wyłącz też limit uploadu o ile jest ustawiony. Dobra rada - nie zapisuj na stałe haseł we FileZilla, bo sposób ich przechowywania to jakaś porażka.
Można przenieść archiwa i rozpakować z poziomu PHP, jeśli pod FTP jest podpięta jakaś domena. Ale to zależy co potrafi serwer - gdy nie ma możliwości rozpakowania ZIP, ma ograniczenia pamięci lub ma zablokowane wywoływanie poleceń przez exec() to będzie kicha.
Bez dostępu do SSH własnoręczne rozpakowanie 15GB na współdzielonym z poziomu php ma mierne szanse powodzenia.
Wpakuj zipa na ftp i zgłoś do pomocy technicznej hostingu prośbę o rozpakowanie tego, bo pojedyncze pchanie plików przez FTP jest nieporozumieniem.
Udało mi się rozpakować tar przez ssh. Więc mam to z głowy, a co do haseł nie zapisuję ich w filezilla od dawna, już raz mi nawłaziło na stronę syfu.