Witam
Posiadam laptopa w którym mam dysk kingston ssd 240gb uv400 na którym jest wiele plików i ważnych dla mnie rzeczy. Będę kupował nowego laptopa i czy jak włożę ten dysk to będę musiał robić formata i na nowo system czy może sterowniki same sie wgrają no chyba że da sie zainstalować system bez utraty plików?Ogółem Windows 10.
Nowy laptop, to nowy system.
Zrób kopie danych i masz.
Nie koniecznie musisz instalować system na nowo.
Jeżeli się uprzesz, to przed wyciągnięciem dysku odinstaluj sterowniki urządzeń.
Przełóż dysk do nowego komputera i użyj Paragon Adaptive Restore.
Używałem tego narzędzia wielokrotnie i nie było z nim nigdy problemów.
Zwłaszcza w komputerach kierowniczki firmy, która zmienia sprzęty jak rękawiczki, ale burdelu na swoim dysku twardym nie jest w stanie ogarnąć, więc nie ma mowy o jakimkolwiek formacie.
Przekladasz dysk do nowego laptopa. Czekasz aż 10 zainstaluje sterowniki, wywalasz stare, zbedne sterowniki i pracujesz.
Mimo wszystko backup wskazany. Jedyny problem jaki napotkasz, to aktywacja systemu.
Nie koniecznie, mam dwa takie same laptopy różniące się kilkoma dodatkami jak np kamera czy moduł GSM lub wielkość ramu, po zamianie dysków doinstalował stery i nic poza tym, przez kilka tygodni działało bez problemów, potem wróciłem do pierwotnej konfiguracji.
Aha, trzeba było odciskiem palca potwierdzić dostęp do usług Microsoftu.
Robisz dla siebie (a nawet i dla innych), zrób to raz i porządnie, a nie jakieś prowizorki.
już zrobione. win 10 ma taki plus że ma reset do domyślnych, fakt dużo plików straciłem jednak większość została. Dziękuje za odpowiedzi