Przenoszenie dysku HDD z danymi, bez systemu

mam dysk SSD na system i HDD na dane
jak wyjmę HDD z danymi i podepnę go do innego PC który również ma SSD z systemem to czy ten komputer odczyta ten dysk normalnie jak pendrive? czyli bez żadnych problemów zachowując dane z których będzie można od razu korzystać? i jak na tym dysku HDD mam partycje P to czy po przeniesieniu zachowa tą nazwę?

sorry za takie pytanie ale nigdzie w googlach nie mogę znaleźć odpowiedzi bo ludzie pytają zazwyczaj o przenoszenie dysku z systemem

proszę o potwierdzenie najlepiej przez kogoś co tak przenosił dysk

Tak.

Nie.

1 polubienie

jak będzie wyglądało nadanie nazwy partycji? w “zarządzanie komputerem” -> “zarządzanie dyskami” tu?
a czy przypadkiem nie jest wymagane formatowanie dysku przed nadaniem literki? bo chcę przenieść ten dysk na stałe do innego PC wraz z nienaruszonymi danymi

W Zarządzaniu Dyskami nadasz odpowiednią literę temu dyskowi, nie nazwę.

1 polubienie

tam też nazwę można zmienić ale najważniejsze czy konieczne jest formatowanie dysku po podłączeniu do nowego PC

Nie jest potrzebne.

ktoś jeszcze może to potwierdzić?

Jeśli nie korzystasz z TPM i nie masz szyfrowanego dysku np. BitLockerem (a podejrzewam, że nie), to bez problemu. Odpinasz, podpinasz i masz wszystkie dane. Literę dysku zmieniasz bez problemu.

TYLKO na 99 % Tak :wink:
Na 100% zakładając, ze nie przenosisz dysku miedzy Windowsem i Linuksem lub Windowsem 3.11 i 10 :wink:

TAK!. Ja potwierdzam.

przenoszę z win10 do win10

ok dziękuje wszystkim za pomoc

No czy ja wiem… Linuks powinien poradzić sobie z partycjami Windowsa, a Windows 10 z partycjami Windowsa 3.11 (DOS - FAT). :sunglasses: