Przenoszenie forum do innej domeny

Cześć.
Mam funkcjonujące od paru miesięcy forum MyBB na swojej stronce na mydevil.net. Ostatnio dodałem tam nową stronkę w innej domenie i chciałbym przenieść forum z tej pierwszej na tą drugą. Jakie kroki powinienem wykonać w tym celu? Poza skopiowaniem całego katalogu z forum trzeba będzie, zdaje się, coś grzebać w bazach danych, czego najbardziej się obawiam, bo nie chciałbym, żeby wszystko się przez przypadek posypało :confused:

Pozdr.

W plikach trzeba coś pogrzebać, np. zmienić domenę.
https://community.mybb.com/thread-89262.html
Do tego w inc/config.php masz dane do bazy danych, które musisz uzupełnić.

Bazy możesz przenieść eksportem do pliku .sql (lub skompresowanego .sql.gz) i importem przez phpMyAdmina na drugim serwerze.

Zawsze mogą się pojawić problemy, jeśli przenosisz starszą wersję MyBB na nowszego PHP (co jest naturalne) lub odwrotnie (co się raczej nie zdarza).

Do tego w inc/config.php masz dane do bazy danych, które musisz uzupełnić.

dane zostają na tym samym serwerze hostingowym, tylko w innej domenie, którą podepnę do wykupionego IP. Z tego co rozumiem, baza danych może więc zostać ta sama i nie trzeba będzie jej nigdzie przenosić? I problemów z wersją MyBB też nie powinno być?

Teoretycznie nie powinieneś mieć żadnych problemów, jednak masz coś takiego jak hashowanie danych w szczególności wrażliwych (hasła), przenosząc na inną domenę musisz przedewszystkim zmienić nazwę domeny w pliku konfiguracyjnym, w ewentualności wewnątrz bazy (wyszukaj starej nazwy domeny + zamiana na nową nazwę domeny). Nie wiem jak u Ciebie wygląda ten plik konfiguracyjny, ja np na forum mam /user/home/domain/public_html. Więc tutaj też pasuje zmienić.
Jeśli chodzi o ten hash to jest po prostu kod, który po połączeniu z twoją domeną, tworzy specjalny kod np dla haseł, teraz logując się z innej domeny, stare hasło ci nie przejdzie i musisz wygenerować nowe, zresztą każdy user musi. Ten sam problem jest przy OpenCart, WordPress itd.

hmmm, sprawę już załatwiłem, forum jest w nowej domenie, ale o tym hashowaniu pierwsze słyszę, a poczytałem jeszcze nieco w necie o przenoszeniu forum, m.in. tutaj, i nigdzie nie było wspomniane o tych hasłach… W moim przypadku wystarczyło wyedytować ustawienia w panelu konfiguracyjnym forum. Zarówno ja, jak i pozostali użytkownicy żadnych problemów z logowaniem nie mają.

Nie wiem co Ty wymyśliłeś, ale funkcja hasująca (finkcja skrótu) nie ma związku z domeną, zadziała nawet bez niej. Dodatkowo jestem w 100% pewny że takiego problemu nie ma w WordPressie, za inne cms/silniki nie mogę wypowiedzieć bo możliwe że autorzy “wymyślili” coś “nowego”.