Cześć.
Mam funkcjonujące od paru miesięcy forum MyBB na swojej stronce na mydevil.net. Ostatnio dodałem tam nową stronkę w innej domenie i chciałbym przenieść forum z tej pierwszej na tą drugą. Jakie kroki powinienem wykonać w tym celu? Poza skopiowaniem całego katalogu z forum trzeba będzie, zdaje się, coś grzebać w bazach danych, czego najbardziej się obawiam, bo nie chciałbym, żeby wszystko się przez przypadek posypało
Do tego w inc/config.php masz dane do bazy danych, które musisz uzupełnić.
dane zostają na tym samym serwerze hostingowym, tylko w innej domenie, którą podepnę do wykupionego IP. Z tego co rozumiem, baza danych może więc zostać ta sama i nie trzeba będzie jej nigdzie przenosić? I problemów z wersją MyBB też nie powinno być?
Teoretycznie nie powinieneś mieć żadnych problemów, jednak masz coś takiego jak hashowanie danych w szczególności wrażliwych (hasła), przenosząc na inną domenę musisz przedewszystkim zmienić nazwę domeny w pliku konfiguracyjnym, w ewentualności wewnątrz bazy (wyszukaj starej nazwy domeny + zamiana na nową nazwę domeny). Nie wiem jak u Ciebie wygląda ten plik konfiguracyjny, ja np na forum mam /user/home/domain/public_html. Więc tutaj też pasuje zmienić.
Jeśli chodzi o ten hash to jest po prostu kod, który po połączeniu z twoją domeną, tworzy specjalny kod np dla haseł, teraz logując się z innej domeny, stare hasło ci nie przejdzie i musisz wygenerować nowe, zresztą każdy user musi. Ten sam problem jest przy OpenCart, WordPress itd.
hmmm, sprawę już załatwiłem, forum jest w nowej domenie, ale o tym hashowaniu pierwsze słyszę, a poczytałem jeszcze nieco w necie o przenoszeniu forum, m.in. tutaj, i nigdzie nie było wspomniane o tych hasłach… W moim przypadku wystarczyło wyedytować ustawienia w panelu konfiguracyjnym forum. Zarówno ja, jak i pozostali użytkownicy żadnych problemów z logowaniem nie mają.
Nie wiem co Ty wymyśliłeś, ale funkcja hasująca (finkcja skrótu) nie ma związku z domeną, zadziała nawet bez niej. Dodatkowo jestem w 100% pewny że takiego problemu nie ma w WordPressie, za inne cms/silniki nie mogę wypowiedzieć bo możliwe że autorzy “wymyślili” coś “nowego”.