Przenoszenie/klonowanie z HDD do SDD

Witam, kupiłem dysk SSD ADATA (120GB), w tym momencie system mam na HDD Segate (1TB) z czego 300GB to partycja C i ją chciałbym przenieść / sklonować na SSD (oczywiście pomniejszając) o te 120GB.
Który program będzie do tego lepszy i przyjemniejszy w obsłudze? w necie wyróżniają się dwa Easus Todo Backup Free oraz AOMEI Partition Assistant którym będzie prościej i szybciej?

Masz może jakiś dysk USB, lub coś pośredniego? Ja bym raczej zrobił najpierw backup tej partycji C na dodatkowy nośnik i z niej odzyskał na SSD. Opcji masz kilka, trzeba będzie zbudować botowalny nośnik:
Macrium reflect

• ShadowProtect
  • Acronis True Image.

Zobaczysz co sobie poradzi przy odzyskiwaniu ze zmniejszeniem partycji - czasem blokuje to daleko umieszczony MFT.

PS partycja C (300GB) musi mieć oczywiście mniej danych niż 120GB docelowego…

Mam Zewnetrzny usb zrobiłbym tak że todo backup obraz partycji… na wszelki wypadek. Ale potem klonowanie to 1:1 bym chciał zrobić czyli z HDD od razu na SDD (teraz jeszcze opcja czy lepiej podpiąć SSD bezpośrednio kablem SATA do płyty czy przejściówką na USB podczas przenoszenia)

Masz tutaj krok po kroku https://www.youtube.com/watch?v=s_O376s6Vz0

Ja bym poprostu system zainstalował od nowa na ssd i zainstalował soft na nowo a ten 1TB jako drugi podpiął. żeby sklonować 1TB na 120GB musisz wyczyścić wszystko powyżej 100GB inaczej nie sklonujesz. SSD nie możesz zapchać na full bo wtedy prędkość spada.