Witam, kupiłem dysk SSD ADATA (120GB), w tym momencie system mam na HDD Segate (1TB) z czego 300GB to partycja C i ją chciałbym przenieść / sklonować na SSD (oczywiście pomniejszając) o te 120GB.
Który program będzie do tego lepszy i przyjemniejszy w obsłudze? w necie wyróżniają się dwa Easus Todo Backup Free oraz AOMEI Partition Assistant którym będzie prościej i szybciej?
Masz może jakiś dysk USB, lub coś pośredniego? Ja bym raczej zrobił najpierw backup tej partycji C na dodatkowy nośnik i z niej odzyskał na SSD. Opcji masz kilka, trzeba będzie zbudować botowalny nośnik:
Macrium reflect
- ShadowProtect
- Acronis True Image.
Zobaczysz co sobie poradzi przy odzyskiwaniu ze zmniejszeniem partycji - czasem blokuje to daleko umieszczony MFT.
PS partycja C (300GB) musi mieć oczywiście mniej danych niż 120GB docelowego…
Mam Zewnetrzny usb zrobiłbym tak że todo backup obraz partycji… na wszelki wypadek. Ale potem klonowanie to 1:1 bym chciał zrobić czyli z HDD od razu na SDD (teraz jeszcze opcja czy lepiej podpiąć SSD bezpośrednio kablem SATA do płyty czy przejściówką na USB podczas przenoszenia)
Ja bym poprostu system zainstalował od nowa na ssd i zainstalował soft na nowo a ten 1TB jako drugi podpiął. żeby sklonować 1TB na 120GB musisz wyczyścić wszystko powyżej 100GB inaczej nie sklonujesz. SSD nie możesz zapchać na full bo wtedy prędkość spada.