Przenoszę właśnie różne pliki z mojego laptopa (system Vista Home) na dysk przenośny-system plików FAT32. Wiekszość plików przenoszę bez problemu. Jedynie mam problem z plikami avi tzn. z przeniesieniem filmików, które nagrałem swoim aparatem cyfrowym bądź telefonem. Gdy dany filmik chce przenieść na dysk pokazuje się taka informacja:
“Czy na pewno chcesz przenieść ten plik bez jego właściwości? Plik…AVI ma właściwości, których nie można przenieść do nowej lokalizacji.”
Co zrobić, aby dany plik przenieść razem z właściwościami?
Nie wierze aby filmiki z aparatu cyfrowego lub telefonu miały rozmiar ponad 4 GB.
Tu chodzi o właściwości pliku a dokładniej np. zapisane komentarze, dane dodane przez kamerę (np. GPS, itp) które nie mogą być przeniesione na dysk FAT, bo te funkcje obsługuje dopiero NTFS.
linde1 , jeśli chcesz się pozbyć tego komunikatu to musisz dysk sformatować w NTFS lub musisz się pogodzić z utratą tych dodatkowych danych - sam film nie zostanie uszkodzony, bez problemu będziesz mógł do odtworzyć.
Dodaje,ze zaden film nie przekracza 900 MB. Chcialbym przeniesc te filmiki na dysk przenosny wraz z wlasciwosciami. Nie wiem tylko jak sformatowac dysk w NTFS?
OK to dzieki za wyjasnienie. Przeniose bez wlasciwosci.Formatowac dysku przenośnego nie moge,bo mam tylko jeden. Są na nim nagrane pliki o poj.ponad 800 GB,a aby je przegrac gdzies tymczasowo nie mam gdzie.