Jak przenieść plik np. tekstowy na nośnik USB w tym cudownym systemie operacyjnym?
Nigdzie nie widzę takiej opcji.
Klikasz prawym myszki na plik tekstowy i wybierasz Wytnij, wchodzisz na pendrive w miejsce docelowe klikasz prawym i Wklej. Identycznie jak we wszystkich Windowsach
Palcem mam ci dotknąć tego pendrive? Jak wejść na tego pendrive?
W terminalu tak to nie działa
Jaka dystrybucja?
Napisałeś w pierwszym poście, że w Terminalu?
Nie napisał, że w Terminalu, po czym to wywnioskowałeś z pierwszego postu?
Podobnie jak w Windows kopiuj/wklej.Po włożeniu pendrive powinien się pokazać nowy dysk.Klikasz na plik,wybierasz kopiuj.Otwierasz nowy dysk i w oknie klikasz wklej.
Nie chodzi mi tylko o terminal. Ogólnie. Jak przenieść plik na pendrive lub pliki z pendrive na PC. Gdzie mogę znaleźć mojego pendrive by go otworzyć, zobaczyć co się w nim znajduje itp.
W menedżerze plików. O ile mowa o środowisku graficznym.
Zależy czy jest automount
I to jest właśnie to o czym cały czas mówię. Napisz jaką masz dystrybucje bo bez tego można strzelać w ciemno .
Ubuntu, najnowsza wersja
Po podłączeniu pendrive wejdż w manager plików tam gdzie masz wyświetlone dyski.Powinien być widoczny nowy dysk.Tam się zamontuje pendrive.
Poradnik Ubuntu
W Ubuntu masz aplikację o nazwie… Pliki. Uruchom, podłącz pendrive. Jego nazwa i symbol pojawią się w lewej części ekranu. Klikasz, pendrive się otwiera (montuje). Potem normalne kopiuj&wklej. Dalej sobie poradzisz.
Ręczne montowanie napędów w terminalu
Na Live’owym systemie czasem pendrive nie zaskakiwał np. po operowaniu na nim przez GParted. W razie problemów tego typu wystarczy wyciągnąć i włożyć pendrive’a jeszcze raz.
Linuxy i inne systemy są w większości pisane przez chłopaków, ale zachowują się jak … dziewczyny. Masz tu przykład - Tobie się wydaje że pen(!)drive jest dobry, a on(a) - że nie!, nie widzi go! Jak to dziewczyna - przekonać się nie da, ale już namówić, to można. Musisz ją namówić, że ten pen(!)drive jest dobry - wybierając opcję w ustawieniach - co robić z nowo dodanymi nośnikami - montuj automatycznie. Montowanie - to podstawa systemu Linux! Po polsku kojaży się ze składaniem samochodów, np FSO na Żeraniu. Po amerykańsku “mount” to znowu inna, śmieszna ciekawostka - taki kowboj w Texasie, Idaho albo Montanie, jak mu się powie “mount” to od razu wskakuje na kobyłę! bo tam “mount” to nasze “na koń”, jak to wołali Wołodyjoskiego w Panu Wołodyjowskim, a on się nie zrywał i szabli nie chwytał, bo już był w grobie.
A jak już tym pen(!)drivem zrobisz co zechcesz w przestrzeni plikowej Linuxa, to wybierasz opcję “wysuń”, i spokojnie zasypiasz. Pokój
Nie wiem skąd wiesz, że kod Linuksa pisany jest tylko przez chłopaków, ale skoro tak, to Windows najwyraźniej pisany jest przez dziewczyny, które mają wiecznie złe dni
Patrzyłem ten poradnik i nic. Może to przez to, że uruchamiam ubuntu przez VirtualBoxa?
Windows mi widzi normalnie pendrive więc pendrive jest dobry.