Przenoszenie pliku na pendrive (kali linux)

Witam mam kali linux na wirtualnej maszynie na win10. Wie ktoś jak przenieść plik .exe z linuxa na pendrive?

Co to za maszyna? przeciesz możesz przenieść na pulpit gospodarza.

Oracle VM VirtualBox

• Spróbuj mechanizmem folderu współdzielonego jak zainstalują się tymczasowo „Guest Additions” bez restatu, wtedy też powinna odblokować się opcja z mechanizmem współdzielonego schowka i może opcja użyczenia pendrive maszynie?
  • Opcjonalnie:
    • serwer FTP lokalny lub
    • sprawdź czy plik wirtualnego dysku to nie jest po prostu archiwum skompresowane ze niską kompresją (np. 7-zipem sprawdź).

:thinking: inna opcja: Winscp

@tphz kolego, tak jak przypuszczałem. Kali ( Ubuntu ) nie posiada winscp w repo.

Jak to chodzi o ten programik WinSCP – Wikipedia, wolna encyklopedia to ja nie widzę w nim funkcji do tworzenia lokalnego serwera (S)FTP.

Najwyżej może być alternatywą dla FileZilli Client jak ktoś jej nie lubi lub potrzebuje sprawcie SSH (niby filezilla w 2013 nie wspierała jeszcze SSH, w 8 lat może dodali)

• klient ma archiwum tar.bz2 jak ktoś da radę instalować z customowej paczki
    • „Built for Debian 10.0 (Buster) 64bit edition. It is highly recommended to use the package management system of your distribution or to manually compile FileZilla if you are running a different flavour of Linux.”
  • ale wersja server oficjalnie nie ma plików dla GNU/Linux - zostaje sprawdzić forki jakie podjęły wyzwanie.

:thinking: a gdyby tak…

…uruchomić serwer SSH na Kali Linux
połączyć się z Windows via Winscp (protokół SCP)
i przenieść plik na pendrive

A gdyby tak skorzystać z doskonale opisanego w dokumentacji virtualboxa mechanizmu folderów współdzielonych (shared folder) ???

Oczywiście na wirtualizowanym systemie muszą być zainstalowane Guest Additions.

… albo w ustawieniach maszyny, gdy jest wyłączona, aktywować w ustawieniach USB filtr (te plusy po prawej) i urządzenie powinno po ponownym starcie być widziane w wirtualce, o ile posiada do niego sterownik.