Chciałam przenieść zapisany offline postęp w grze z Xiaomi Mi A2 Lite (Android 9) na Xiaomi Redmi Note 7 (Android 10). Gra jest pobrana ze sklepu Google Play. Nie chcę synchronizować wszystkich danych z kontem Google, a kiedy próbuję się zalogować z poziomu gry, aby zsynchronizować tylko tą konkretną grę, to mam jakiś błąd podczas logowania. Nie wiem, o co chodzi, może trzeba coś tam inaczej poustawiać na koncie Google?
Czy jest jaka prosta w obsłudze aplikacja, za pomocą której mogłabym przenieść ten postęp w grze na drugi smartfon?
Mam zainstalowane Gry Play. Udało mi się zalogować z poziomu gry przez konto Google na obu smartfonach, ale w niczym to nie pomogło. Nadal gra na tym nowszym ma zerowy postęp
Uruchamianie jej poprzez Gry Play też nic nie zmienia
Sprawdź w ustawieniach gry, czy jest manualny zapis postępu do Gry Google Play; jak nie ma ani twórcy gry nie mogą pomóc, to tam zbierasz tylko odznaki i punkty doświadczenia za dane osiągnięcie (opcjonalnie ranking w porównaniu do innych graczy).
Wtedy może okazać się konieczne grzebanie z pomocą ADB (gdy to może dostać się do miejsca zapisu postępu gry) lub Root urządzenia (gdy zasiadą apki z rodziny „total backup” i komendy ADB).
W ustawieniach niby jest symbol chmury na przycisku „zaloguj” i można się zalogować kontem Google, więc myślałam, że jak się zaloguję, to tam będzie ten postęp zapisywany online i wtedy gdy uruchomię grę na drugim urządzeniu i też się zaloguję tymi samymi danymi, to mi się ten postęp zaktualizuje, ale nic takiego nie nastąpiło
Natomiast nie znajduję tam nigdzie konkretnej opcji „zapisz postęp”.
I w ogóle to gra na tym nowszym telefonie wygląda nieco inaczej, jakby to była jakaś inna wersja, bo nawet ustawienia nieco inaczej wyglądają, ale kiedy wchodzę w info o aplikacji, to pokazuje dokładnie tą samą wersję. Może to kwestia innej wersji Androida?
Podobno można przekopiować foldery tej gry z katalogu Android/obb i Android/data, ale z tego co widzę, to pliki i podfoldery tam dość mocno się różnią i nie wiem, czy takie skopiowane z Androida 9 będą działać dla tej samej gry na Androidzie 10
@betmariss
Pytałem, co to za gra?
Możliwe, że to kwestia czasu na sync z chmurą. Możliwe też, że pobrałaś fake’ową wersję gry…
Po zalogowaniu się do Konta Google, powinna gierka się zsynchronizować…
Jeśli możesz, zapodaj zrzuty ekranu z tej niby „innej” wersji gry i pierwszej…
@przemopk Jak odbierać te reakcje i je interpretować? Próbuję komuś pomóc, a ty taką reakcję wysyłasz.
Nie sądzę.
Kwestia czasu czyli ile, bo minęło już wiele godzin?
Nie rozumiem, po co ci zrzuty ekranu. No chyba mam obydwa smartfony obok siebie i widzę wyraźne różnice w wyglądzie ustawień np. Natomiast reszta to różne drobne szczegóły, jak wygląd niektórych elementów, bo na tym nowszym gra jest na samym początku, więc nie da się porównać 1:1. Mam jednak podejrzenie, że to po prostu kwestia wyższej wersji Androida, a może chodzi o różnicę w wielkości ekranu (w Redmi Note jest ciut większy)?
Nie wiem co ci to da, ale proszę bardzo, chodzi o tą grę: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.strawdogstudios.simonscatcrunchtime
@betmariss
Wersja Androida 9 vs. 10 nie sądzę.
Spróbuję się zapytać i dowiedzieć czegoś na grupie Android Polska na FB. Po to pytałem o nazwę gry.
@betmariss link do mojego posta na tej grupie.moze coś tam napiszą.
Hmm, skoro i tak muszę wysyłać prośbę o przyjęcie do tej grupy, aby móc zobaczyć twojego posta, to równie dobrze mogłam tam sama napisać
On pewnie zamierzał ci się pochwalić co mu napisali.
@krystian3w No gdzie… No nie mam zawsze czasu, bu tam zaglądać tak często.
@betmariss Co? Trzeba teraz prosić o prośby?? Nie było tak chyba kiedyś. No trudno, chciałem pomóc.
Fakt, nie zauważyłem tego napisu:
Tylko członkowie grupy mogą sprawdzić listę członków grupy i zobaczyć ich posty. Osoby spoza grupy otrzymają zaproszenie do dołączenia.
Ciach mach, udostępnij i hulaj dusza.
Po prostu, jak się czegoś dowiem, to napiszę, jak nie, to nie. Tyle.