Przenoszenie win xp na nowy dysk bez reinstalacji

Witam serdecznie! Chciałbym przenieść win xp wraz z zainstalowanymi programami na nowy dysk twardy bez ponownej instalacji . Czy to w ogóle możliwe ? Może ktoś zna jakiś sposób? Z góry DZIĘKUJĘ !!

a nie lepiej postawić świeży system na nowym dysku ??

a to co chcesz zrobić nie ma sensu, teoretycznie chyba jest możliwe, ale szkoda czasu i nerwów, i w dodatku potrzebujesz drugiego obok działającego systemu, a licencji pewnie na to nie masz :smiley:

wiec najlepiej format i instaluj świeżą winde

Naprzykład tak - klonowanie dysku

tylko jeśli twój “1 DYSK” nie idzie w odstawke to będziesz musiał przestawić Bootowanie dysków w biosie, żeby pierwszy odpalał się ten drugi nowy dysk, wtedy będziesz mógł juz spokojnie wyczyścić stary dysk

darmowe programy do klonowania - HDclone i Ranish partition

manager; nie klonowałem, ale wg tego co czytałem nic nie trzeba przestawiać w biosie - nowy dysk podpina się do klonowania jako slave,

a po sklonowaniu jako master i system powinien z niego startować

Oooooo oświeć więc mnie, bo jak używam Ranisha od kilku lat to nie mam pojęcia, żę klonować potrafił.

ps. Chyba jednak nie potrafi…

A jakbyś nie wiedział to można mieć systemy dwa na jednym kompie bo licencja pozwala na zainstalowanie go na jednym komputerze a nie na jednym dysku , więc może mieć i 10 dyskow i na każdym WINDOWSA.

Czyli nie może go instalować na wielu kompach.

A czytałeś windowsowiec tę licencję w ogóle? A może Twoja jakaś inna jest hę?

To tu masz jej fragment kopiuj - wklej:

1.1 Instalacja i używanie. Licencjobiorca może

zainstalować , używać, uzyskiwać dostęp, wyświetlać i

uruchamiać jedną kopię Oprogramowania na jednym

komputerze, takim jak stacja robocza, terminal lub inne

urządzenia (“Komputer Stacji Roboczej”).

Jedną płytę na swoim a nie na paru tą samą, ale nie ma tam napisan że można zainstalować tylko jeden na danym kompie. Czyli nie może instalować na paru kompach tego samego systemu, ale na swoim może.

Nie masz racji: JEDNĄ KOPIĘ możesz tylko ZAINSTALOWAĆ. NIe możesz instalować kilka razy (na przykład na kilku partycjach tego samego dysku) bo będzie to już kilka KOPII tego samego systemu.

By default, the master hard drive on your first IDE controller is selected. You can press ‘F5’ to switch between the hard disks installed on your system. Once the screen shows the hard disk you wish to copy from, press ‘d’ to copy that disk. You will be prompted for the target disk. Make sure your choices are correct and then start the operation.

ooooświecony???

Venger no ok, przekonałeś mnie

jeżeli masz xp pro możesz uzyć kreatora transferu plików i ustawień / start-programy-akcesoria -kreator / i przenosisz spokojnie system.

ech…

najprosciej tym DriveImage XML

podlaczasz nowy ,jako slave i … 15min. pozniej masz na nowym to samo,co na starym

oczywiscie ,stary dysk wypinasz,przed ponownym uruchomieniem :slight_smile: