Przenoszenie Windows'a na drugi dysk

Witam, ostatnio próbowałem przenieść system przez klonowanie go na Macrium Reflect, po czym zmieniłem kolejność bootwania, lecz system zbootowało z pierwotnego dysku i nie wiem, czy wina leżała po stronie programu (który źle sklonował i trzeba by było powtórzyć operację), czy lepiej zainstalować na tym nowym dysku system i przywrócić tamtejszy stan z kopii zapasowej?
Pozdrawiam.

nie wiem, czy wina leżała po stronie programu

Odłącz stary dysk to się dowiesz.

Niestety sformatowałem go już, btw nie było go w rozruchu w msconfig.

Dla niekumatych - nic nie grzebiemy o BIOS.
Sklonowny nowy dysk wpinamy na płycie głównej w miejsce klonowanego/starego dysku - fizycznie

To w takim razie po co jest kolejność bootu dysków twardych?

To jest dla bardziej kumatych :stuck_out_tongue_winking_eye:

Dobrze, przepraszam źle zrozumiałem xD, myślałem, że jest to skierowane do mojej persony.
Już myślałem niby, że tak istotnej rzeczy nie wiem po 1 klasie tech. informatyka.

No sorry Winetou - ja tak właśnie pesonalnie do Ciebie. Przepraszam…
Zrób/odkręć jak oto ja rzekłem. A będziesz się cieszył starym systemem na nowym dysku. :grin:

Jak klonujesz system na inny dysk ,to po zakończeniu klonowania odłącz ten dysk na którym był system a w to miejsce podłącz nowy dysk.

Bingo!!!

Zawsze można kolejność bootowania zmienić.

Bankowo! :crazy_face:

Dobra zrobiłem, teraz Panowie pytanie co zrobić by te partycje systemowe A: i D: działały, ale były niewidoczne. W “zarządzanie komputerem” szukałem i nie znalazłem takowej opcji, która by to zrobiła.Adnotacja%202020-06-09%20184523