Przepraszam, skłamałem w sprawie aktualizacji Windows 2004

W https://www.dobreprogramy.pl/Windows-10-majowa-aktualizacja-i-masa-problemow.-Microsoft-bada-pierwsze-usterki,News,108116.html#komentarz-2984276 napisałem, “Dzisiaj zaktualizowałem na moim blaszaku i ZERO problemów” i wczoraj problem się ujawnił. Okazało się, że wszystkie foldery, na wszystkich dyskach mojego PC zmieniły atrybut na “Tylko do odczytu” i za cholerę nie mogę tego zmienić. Problem się ujawnił gdy musiałem zeskanować dokument do folderu utworzonym wcześniej na komputerze przez oprogramowanie drukarki i nie można było skanu zapisać. Na szczęście mam kopię ver, 1909 i z niej skorzystałem, Ale foldery i podfoldery na pozostałych dyskach nadal mają atrybut “Tylko do odczytu”

Nie pomogę, ale…

… skoro nawet MS wycofał się z publikowaniem najnowszej aktualizacji, oznacza to, że ogólnie w przypadku W10 warto sobie dać na wstrzymanie z “dużymi” aktualizacjami. Zwłaszcza gdy sprzęt jest wykorzystywany do pracy (covid-19 home office).

1 polubienie

A ludzie często wpychają sobie takie aktualizacje na siłę, nawet jeśli ich system twierdzi, że to zły pomysł i sam ich nie proponuje. :upside_down_face:

Ale czekaj, szczekasz, że Firefox 77 ci zmienił uprawnienia?

Nie FF a Winda 2004

U mnie było podobnie z tym że mam możliwość zmiany atrybutu folderu :slight_smile:

U mnie wyłączyło się przywracanie systemu i nawet skasowało wykonane wcześniej punkty.
Druga sprawa włączyło się na nowo kompresowanie pamięci RAM, które wyłączyłem sobie.

Sama aktualizacja trwałą tyle co na dysku HDD… mimo iż mam dysk NVMe 2100 MB/s i 1200 MB/s…

Na laptopie matki BlueScreen. A jedne co zmieniła to domyślną przeglądarkę na Chrome xD

Jeżeli aktualizacja wpadła do WU i sprzęt się zaktualizował, to znaczy, że nie powinno być problemów (teoretycznie). Masz dwa wyjścia: reset ustawień fabrycznych lub czysta instalacja po utworzeniu nośnika z 2004, jak pobierzesz oficjalnie z media creation tool od Microsoft (tą opcję polecam). I nie powinno być problemów.

Czyli póki co moje podejście polegające na opóźnieniu aktualizacji o miesiąc się sprawdza. Tym bardziej, że MS wycofał aktualizację z WU. Wymuszanie aktualizacji, co robili nawet niektórzy na tym forum to głupi pomysł. Za dużo ostatnio aktualizacji uwalało komputery.

Od czasu premiery występuje łącznie 11 problemów z czego 9 kwalifikuje się na wycofanie aktualizacji i jej zablokowanie (co uczyniono. tutaj na plus za odpowiedzialną decyzję MS). Do dziś nie rozwiązano żadnego problemu. Jeden tylko “złagodzono” (co nie jest równoznaczne z rozwiązaniem problemu.)

A macie może taki problem:

? Jak kliknę z boku na dysk to mogę na niego normalnie zajrzeć, ale z “mojego komputera” wyskakuje info, że trzeba go zaszyfrować. W innych menedżerach plików tak się nie dzieje. Do tego dzisiaj system nie chciał się połączyć automatycznie z siecią. Połączyłem ręcznie to w porządku, ale jak włączyłem połączenie automatyczne pokazał brak dostępu do internetu. Kiedyś często coś podobnego mi się zdarzało w Windows 7 i ponowne uruchomienie zazwyczaj pomagało jak teraz. Nie wiem czy to błąd czy nowa niepotrzebna zmiana, ale teraz cały czas widzę kłódkę nad swoją siecią jak jestem połączony, ale na jednej z niezabezpieczonych hasłem, która dociera chwilami prawdopodobnie z najbliższej szkoły już nie

Nie.

Ale wiesz, że atrybut tylko do odczytu przy folderze nie blokuje zapisu plików w folderze.

już naprawiam ‘ofiary’ aktualizacji :+1::+1:
dobra robota Micro$$$$$$$$$$$$$oft :ok_hand::ok_hand::ok_hand::ok_hand:

W przypadku Win 2004 przy próbie utworzenia nowego folderu i nadania mu nazwy działanie było niemożliwe. Pojawiał się komunikat, o braku możliwości lokalizacji pliku.

A możesz go utworzyć np. na pulpicie i przenieść unlockerem tam gdzie chcesz

Nie twierdzę, że działało, ale powodem nie była flaga “Tylko do odczytu” ustawiona na folderze. Czarny kwadracik (w 10-ce) w ustawieniach tej flagi jest normalną rzeczą.