Przerobienie strony z czystego HTML do arkusza CSS


(G2spam) #1

Witam.

Proszę słuchać uważnie, ponieważ mój problem jest dość specyficzny i ciężko będzie mnie zrozumieć, a na niedobór złego, nie mam wielce wybitnych zdolności językowych i czasami nie potrafię się wysłowić :o .

Mam swoją stronę - wizytówkę ;].

Pisałem ją lata temu w czystym htmlu. Wtedy oczywiście miałem marne pojęcie o pisaniu stron, a o czymś takim jak css jeszcze w ogóle nie słyszano (strona oparta na tabeli).

No i teraz jest problem.

Chciałbym przerobić ją, by móc kontrolować jej wygląd pojedyńczym arkuszem css (w każdym dodałbym odwołanie do zewnętrznego pliku stylesheet), ponieważ byłoby to bardziej opłacalne (pojedyńcza edycja kilkuset drobnych podstron mi się nie widzi).

Obecny kształt strony przechodził kilka modyfikacji. Pierwszą była, kiedy napisałem ją na tabelce, bawiąc się jedyne z tagami

Drugą modyfikacją była modyfikacja częściowa, kiedy to (co jest główną przyczyną mojego nieszczęścia), edytowałem ją za pomocą już styli, ale styli wewnętrznych, czego dzisiaj bardzo żałuję. Bo np. dzisiaj chciałbym dodać możliwość wyboru skórki (polegało by to jedynie na wczytaniu innego arkusza), ale przez tamtą modyfikację to d@#$%^ blada.

Bo np. jeżeli w starej wersji było (nie w arkuszu lecz w pliku(!) :

a w nim (w stylu) zdeklarowany będzie przykładowo (zwróccie uwagę na końcówkę):

table {position:relative; margin: 6% 15% 15% 15%; border-collapse: separate; bgcolor:white; background: #FFFFFF url('tlo_tabeli_nowoczesny.png'); filter: alpha(opacity=75); width: 65%;}

to wtedy powstanie konflikt. Styl wenętrzny ustawia inną zmienną, a zewnętrzny też inną. to już nie ma siły żeby zmienić za pomocą arkusza na inną, np. na 30. Oczywiście, można tylko ręcznie podmienić lub usunąć parametr (a później zdefiniować go za pomocą klasy w arkuszu), ale ile można ?! 10-20 ? Ja przy 30 już wysiadam. Musiałbym zeedytować kilkaset (!) drobnych podstron, znaleźć parametry i ręcznie je usunąć. Poza tym, zawsze wtedy mógłbym jedynie podstawić inny arkusz i już, np. długość komórki, tło czy wszystko co można definiować w cssie i do czego odwoływać się w dokumencie wyglądało by jeszcze inaczej. Dzięki temu byłoby uniwersalniej. Dodatkowo, moje zakończone niepowodzeniem próby przeróbki utrudniają fakt - w kodzie źródłowym jest ogólny sajgon i ciężko się czegokolwiek doczytać. A żeby było jeszcze ciekawiej, z nowym stylem strona pod każdą przeglądarką wygląda inaczej - w operze jest biała, w ff ma prawidłową, czarną obwolutę, a w ie to już w ogóle jest rozjechana ;/ Czy ktoś mądry powie mi, lub pokaże, czy i w jaki sposób można jeszcze coś uratować ? Mam nadzieję że kod źródłowy umiecie sobie wyświetlić. Nie jest to cały serwis, lecz kilka podstron, które przerobiłem (jw. pisałem nie będę przecież edytował kilkuset drobnych podstron :frowning: , ale jest to chyba wystarczająca próbka, aby zaczaić szablon). wersja 1, największe tworzone przeze mnie cuda wianki, żeby wsio poprawnie wyglądało

http://ganc_2.republika.pl/index.html

wersja 2 designu, dotychczasowa, którą chciałbym w pełni przenieść na wersję pierwszą, ale uniemozliwia mi to stary, wewenetrzny styl (byłby konflikt stylów i różne wartości dla tych samych selektorów, raz wewnętrznie (dotychczasowo) i raz zewnętrznie ( z osobnego pliku arkusza)).

http://ganc_2.republika.pl/index2.html

Bo w tej chwili można powiedzieć że dwa style nakładają się na siebie :? szczególnie polecam obejrzeć pod ie :? wg mnie winny jest parametr width, który niepotrzebnie tylko wydłuża tabelę (podwójnie) i nie pozwala na zmianę z zewnętrzengo arkusza (bo jest zdefiniowany w środku).

Opinię pozostawiam specjalistom.

Proszę o pomoc.

to jeżeli jeżeli się odwołam do stylu

[code]


(Airborn) #2

Tylko właściwie, jakiej odpowiedzi od nas oczekujesz? Rozwiązania? Jak dla mnie jest tylko jedno, skoro jak sam mówisz, jest aż taki syf w tym wszystkim, to ja nie wyobrażam sobie edycji takiej ilości kodu po latach, tylko i wyłącznie napisanie wszystkiego od nowa.


(kalamita) #3

Z tym że zauważyłem, iż masz kilka różnych styli na Twojej stronce, strona główna ma inny styl, kilka podstron ma inny. Zgadzam się z przedmówcą, jeżeli chcesz się przesiąść z HTML na HTML+CSS to najprościej było by wszystko napisać od nowa. Jeżeli nie chcesz przepisywać, to musisz stworzyć plik *.css i w nim umieścić style takie jakie chcesz, następnie powyrzucać z HTML'a wszystkie wewnętrzne style, podłączyć stworzony przez Ciebie plik css i najlepiej przesiąść się z tabelek na divy.

Jak by co to pisz ...

Pozdrawiam :slight_smile:

Mariusz


(Sebcioz) #4

Jedna uwaga: jako tło ustawiłeś obrazek png (mógłbyś zapisać jako gif) i przez to nie ma tła w ie.


(system) #5

Przeróbka takiej strony zajmie Ci więcej czasu niż napisanie wszystkiego od nowa.


(Sebcioz) #6







Ganc2



Lewo



Srodek



Prawo







(G2spam) #7

Dzięki sebcioz. Dopiero się uczę operować na DIVach, ale mam nadzieję że szybko to opanuję.

Przy okazji, wie może ktoś, co robię źle że pod IE wszystko mi się rozjedża?


(system) #8

Parę przykładów


(Sebcioz) #9

Co dokładnie się rozjeżdża?

Dasz screen'a, bo aktualnie nie mam ie :stuck_out_tongue: