Przerwania systemowe - zużycie procesora ok. 50%, bez uśpienia


(AdamNawalka) #1

Dobry wieczór!

Od około dwóch miesięcy zmagam się z problemem wolnego działania laptopa, którego posiadam od m/w roku.

Sprzęt to acer Aspire F 15, z Windowsem 10 Home w wersji 15063.
Skan Spybotem nic nie znalazł, a w dodatku patrząc po podobnych tematach chodzi o aktualizacje systemu lub sterowników poszczególnych komponentów. Jednak w odróżnieniu od większości tych tematów, które znalazłem na forach, w moim przypadku nie chodzi o zużycie dysku.

W menedżerze zadań zużycie CPU dla procesu “Przerwania systemu” waha się ok. 50%, nie spada, a ponadto dzieje się tak już od uruchomienia komputera, nie tylko wtedy gdy jest włączany po uśpieniu.

Fizycznie komputer nie wydaje się przegrzewać, ale na żadnym ekranie nie widziałem dokładnych wartości temperatury.

Zwracam się z prośbą o pomoc w tej sytuacji, bo niestety na gwarancję nie mogę komputera oddać. Co robić, krok po kroku?

Serdecznie dziękuję z góry za pomoc.

PS Lewandowski 4 life


Duże zużycie CPU, proces Przerwania systemowe ok. 50%
(JNJN) #2

Wrzucisz dwa screeny z najnowszego programu Aida 64:

  1. zakładka komputer i czujnik
  2. zakładka magazyn i smart - ma być cały.

Najnowszy Core Temp uruchomisz i pograsz 30 minut i wrzucisz z niego screen z temperatur.

Jak nie aktualizowałeś biosu, trzeba to zrobić.

Choć jak widzę, może być mnóstwo innych problemów:

i to do sprawdzenia:

https://answers.microsoft.com/pl-pl/windows/forum/windows_10-performance/przerwania-systemowe/9a4285fc-b11d-4425-9ca6-5759f95a037a?auth=1

Oczywiście wirusy - dział Bezpieczeństwo i niech Ci sprawdzą.

Sprawdź programy w autostarcie i powyłączaj zbędne.


(AdamNawalka) #3

Dziękuję,

Screeny wrzucam tutaj:

Zaktualizowałem sterowniki przez Slim Drivers, ale dużej poprawy nie ma - jeśli nie otworzę kilku programów, Przerwania zajmują około 30%, inaczej około 50%. Niestety nie da się na komputerze pracować.

BIOS cykam się aktualizować, bo na stronie acera aktualizacja jest dla modelu F5-573G, a mój laptop to F5-573G-574E.

W autostarcie wydaje mi się - nic zbędnego już nie ma.


(JNJN) #4

Na screenach wszystko wygląda OK.

Tu masz bios i resztę:

https://www.acer.com/ac/pl/PL/content/support-product/6739?b=1

A ile masz w nim ramu?

Nie był to dobry pomysł.

Zaktualizuj system ręcznie z WU na 100 %.


(AdamNawalka) #5

Ok, sprawdzę te sterowniki. Teraz jeszcze czekam aż skończy się to z wiersza poleceń, z linku. Potem spróbuję zaktualizować biosa.


(JNJN) #6

Można zadać pytanie szanownemu serwisowi, co oni na to?

Bo problem może powodować niedobrana konfiguracja sprzętowa laptopa, o ile problem występuje od początki jego pracy, albo sam system W10 tradycyjnie ma problem?


(AdamNawalka) #7

Okej, teraz po kolei co od ostatniego posta:

Zrobiłem to, co pokazywali w linku na microsofcie, zainstalowałem też najnowszego biosa, ale ciągle bez zmian.

RAMu 8 GB. Laptopa mam od roku, problem dopiero od ok. dwóch miesięcy. Teraz odezwę się w dziale bezpieczeństwa.


(Dimatheus) #8

Hej,

A po wyłączeniu kart sieciowych z poziomu menadżera urządzeń, przerwania nadal zajmują tak wiele czasu procesora?

Pozdrawiam,
Dimatheus


(JNJN) #9

Możliwe, że bez serwisu się nie obędzie, bo może to być uszkodzenie płyty głównej?

Ale zapytaj, co na to serwis?


(AdamNawalka) #10

Dziękuję za propozycję. Niestety nic się nie zmieniło, będę szukał dalej.

@JNJN, skontaktowałem się z Acerem, czekam na odpowiedź, bo póki co, po wszystkich działaniach, komputer działa tylko trochę sprawniej, ale dalej nie da się na nim pracować. “Przerwania systemowe” spadły do ok. 30%, maks. 40%, ale często zużycie Dysku w menedżerze zadań wzrasta do 99-100%.


(JNJN) #11

No to czekamy, ale coś mi tu pachnie płytą?

A ja bym tu zrobił test jak masz możliwość i czas: inny sprawny dysk (swój wyjęty) + system W10 1703+pełne aktualizacje z WU i test i czy jest to samo, potem instalował bym po kolei brakujące sterowniki,restart i po każdym sprawdzenie, czy problem występuje.