A więc mam pewien problem z neostradą, posiadam modem F@st800.
W trakcie korzystania z usługi modem “sam” rozłącza sie z internetem następnie mija 20 sec. potem znowu próbuje się sam podłączyć ale sie nie udaje mija następne 20 sec. po czym udaje się mu połączyć (\o/)
Czy wiecie może Państwo’ jak mogę sobie z tym problemem poradzić?
Dodam ,że przy graniu w gry “MMORPG” (czy jakoś tak) jest to bardzo przeszkadzające…
Korzystając z okazji chciałbym pozdrowić wszystkie osoby powiązane z:
-Telekomunikacja Polską SA. Za tak wspaniały internet… Żałuje ,że dałem się na to coś namówić zresztą jak wiele moich znajomych
komputer wolny od wirusów i innych “nieproszonych gości”?
modem podłączony prawidłowo, żadnych luźnych/niesprawnych wtyczek, mikrofiltr na gniazdku telefonicznym założony?
linia telefoniczna sprawa? Zadzwoń do TPSA, niech przyślą technika z “magiczną różdżką” :), żeby to sprawdził
(w miarę) najnowsze sterowniki zainstalowane? I co ważniejsze odinstalowana i zapomniana na zawsze aplikacja dostępowa Neostrady?
P.S. Nie rozumiem narzekania na TPSA i NEO. Korzystałem z w/w przez ponad dwa lata i praktycznie zero problemów, zaniżonych prędkości transferu itp, itd. W tym czasie łącznie pewnie ze dwie godziny “nie miałem internetu”. Za to teraz, z konieczności i bez szans na zmianę korzystam z jakiejś tam radiówki i nie ma tygodnia, żeby im na parę godzin coś nie padło. O tym, że nominalną prędkość transferu widzę tylko na płaconym co miesiąc kwitku nawet nie wspominam :).
Ja podobnie jak Goomish niemam żadnych problemów z Neo. Ale co prawda na sam internet czekałem 3 miesiące bo miałem stare linie ;]
Co do rozłączania modemu, coś musisz mieć z linią jak masz wszystko dobrze skonfigurowane. Jeżeli jesteś “świeżym klientem” poczekaj pare dni, może linia się jakoś ustabilizuje. Jak nie , to dzwoń na błękitną linie TP i pogadaj z konsultantem. Dla pewności powinni zcrossować Ci linie żeby wykryć jakieś nieprawidłowości.
Miałem po instalacji podobną sytuacje, ale po telefonie na BL wszystko wróciło do normy.
Aplikacja nie usunięta właśnie coś o tym znalazłem… ale boje sie coś samemu robić bo znając siebie cos ‘zjebie’ sterowniki tez raczej nie pierwszej młodości, można je pobrać na neostrada.pl czy cos ;p?
Sterowniki znajdziesz tutaj. Usuń aplikację dostępową, zainstaluj sterowniki modemu i utwórz normalne połączenie szerokopasmowe w oknie Połączenia sieciowe. O ile sam instalator tego nie zrobi, bo np. nieco starsze, używane przeze mnie kiedyś sterowniki same, automatycznie tworzyły takie połączenie. Wystarczyło potem tylko wpisać login i hasło neostrady.
Po co to całe “czyszczenie rejestru”? To jakieś panaceum na wszystkie bolączki z Windowsem, czy jak? W tym konkretnym przypadku taki zabieg nie jest zupełnie potrzebny, co najwyżej należy przywrócić (ustawić wg uznania) domyślne programy internetowe - przeglądarka, mail, itd, bo zdaje się, ze “błękitna aplikacja” lubi tam zamieszać…
A na temat czyszczenia rejestru a raczej czyszczenia bałaganu po tym czyszczeniu, w ciągu ostatnich kilku dni jest z pięć wątków. I to tylko na tym jednym forum.