Posiadam książkę na temat Ubuntu, natomiast tyczy się ona wersji 14.04 i jest tam inny interface, a ja pobrałem wersję 18.04. Czy jest możliwość zmiany gui w 18.04 na taki jak w poprzedniej wersji, czy może po prostu lepiej będzie, jesli pobiorę np. 16.04, który ma bardzo zbliżony do 14.04 ?
W związku z tym, że chcę go używać na codzień rozważam też opcję gry na tym systemie, gdyż wiem, że jest to możliwe, a mój sprzęt jest dosyć wydajny. Chodzi mi w głównej mierze o cs go.
Mój komputer;
I7 2600k
16GB ram
Nvidia gtx 970 (niebawem)
Czy podczas nauki warto skupić uwagę na jakieś szczególne zagadnienia ?
Włączenie sekcji non-free w repozytoriach (edycja z podwyższonymi uprawnieniami pliku /etc/apt/sources.list - zapoznaj się z edytorem tekstu nano). Prawidłowe wykonywanie pełnej aktualizacji systemu - jeśli z konsoli to tak:
sudo su -
apt-get update && apt-get dist-upgrade
Jeśli uruchamianie gier to warunek konieczny dla dalszego używania systemu to sprawdź czy będą działać, bo być może szkoda nerwów. Co do środowiska graficznego - postaraj się przyzwyczaić do Gnome Shell (domyślne, które teraz masz). To w poprzednich LTS-ach nie jest już rozwijane (pożal się Boże Unity).
I jak to mówią … po nitku do kłębki … krok po kroku, a będzie kokosza
Drzewo katalogów linuksa
Podstawowe komendy - zacząć od operacji na plikach
Szukanie pomocy w konsoli:
man program
program --help
info program
Wszystko wyjdzie w praniu, można opowiadać do Wielkanocy i tak będzie mało.
Jak Jesteś początkujący to radzę zainstalować synaptic ( dla ułatwienia), terminala (konsoli)
i tak nie unikniesz, jak napisał @marcin82 po nitce do kłębka.