Czy według was mając procesor płytę główną do Skylake, procesor i5 i 16 GB DDR4 po przejściu na płytę główną z chipsetem Z390 procesorem i5 i i przełożeniem kości RAM odczuję różnicę w odtwarzaniu audio/video (bez karty graficznej), pracy w Excelu, przeglądaniu netu z 30 otworzonymi zakładkami bądź oknami?
W żadnym wypadku pytanie nie dotyczy gier.
A dysk 2,5" SSD będzie również przełożony do Z390.
Zysk nieproporcjonalny do ceny.
Stawiam na nie. Mój quad radzi sobie z tym co napisałeś bez najmniejszych problemów. A do dyspozycji ma tylko 8GB RAM.
Quad 1 generacji?8GB RAM na jakim OS?
Q6600. Manjaro (Linux).
Tak myślałem. Windowsik zjadłby za dużo RAMU.
Nie no, do tego typu rzeczy spokojnie wystarczają procesory sprzed 10 lat.
Moim głównym komputerem, który radzi sobie praktycznie ze wszystkim czego od niego oczekuję, jest taki składak:
Celeron E3400@3,4 GHZ
8 GB DDR2
SSD 128 GB na system (+ 6 innych HDD)
GeForce GTS 450
W tej chwili mam otwartych 186 kart w SlimJet (z tego aktywnych 26), Audacity, MS Outlook i parę pomniejszych aplikacji + działający AV:
A jak Winduws Update włączy się w Win10 to procesor jest wąskim gardłem?
Przeważnie o Windows Update dowiaduję się podczas zamykania komputera, gdy mam wybór:
Zamknij
Zaktualizuj i zamknij.
Przez aktualizacje naprawdę bardzo rzadko coś zaczyna mi przycinać, przyjmijmy że raz na kilka miesięcy.
A czy np ewentualne odtworzenie pliku 18GB .mkv z filmem spowoduje skok CPU do 100%?
Nie mam pliku 18 GB, więc nie wiem, ale to chyba nie ma znaczenia jak duży jest plik. Przecież on na bieżąco jest doczytywany z dysku.
Na próbę odtworzyłem jeden plik FHD (.mkv) razem z tym, co mam teraz - CPU - 36%. No dobra, myślę odtworzę naraz (oprócz tego co i tak mam pootwierane) dwa pliki .mkv FHD na dwóch monitorach, z napisami. Obciążenie procesora przy jednoczesnym dekodowaniu obu to ok. 64% (czyli, po odliczeniu 10% na inne rzeczy, po około 27% na plik). System nawet nie podbił taktowania procesora do maksimum, żadnych przycinek nie było.
Może .avi to było ale 3 ścieżki audio i zatka się na pewno przy dużym pliku. Tak pokazuje praktyka.