Przesłany WhatsAppem adres e-mail otwiera aplikację Selgros

Cześć, znajoma przesłała mi whatsappem w tresci wiadomosci adres e-mail. Zwykly cośtam@gmail.com… czcionka w kolorze niebieskim, jak normalny link, tyle że po kliknięciu w niego otwiera mi się apka Selgros :smile:
Co gorsza próbując przytrzymać dłużej na nim palec nie wyskakuje żadne menu żeby móc go, np. skopiować. Zirytowany zapisalem adres na kartce i wpisałem z reki przy tworzeniu wiadomosci.
Btw. Nie korzystam z jakiejś apki do maili, loguję się przez www.

Linki do stron www otwierane są prawidłowo w przeglądarce, co i gdzie mozna ustawić odnoscnie adresu email?

Przejrzalem ustawienia i uprawnienia apki Selgros, jak i whatsapp, nic zwiazanego z przesylanym emailem nie znajduje, podejrzewam, ze moglaby sie tu otwierac po kliknieciu jakakolwiek randomowa aplikacja.

Jakiespomysły?

Na pewno koleżanka przesłała Ci tego maila?
Może to jakieś spreparowane oszustwo?

A co masz ustawione do obsługi maill w aplikacjach domyślnych ?
Tam też można sobie przestawiać czy ustawić na co i jak ma reagować system w przypadku klik.

Przykład:

Można jeszcze zgłosić błąd do twórców aplikacji Selgros.

W nowszych Androidach jest opcja „archiwizuj” aplikację, można tym „hibernować” apkę aż nie pójdzie koleżanka na zakupy prywatne/firmowe do tej „hurtowni”.

Opcjonalnie może da się zaznaczać tekst, gdy mejl otacza coś:

podaję mejla zmyslony@localhost.local bla bla bla.

Bo to pewnie nie dziedziczy blokad z aplikacji do SMS-ów, gdzie stockowe i ta od Google nie pozwala wciąż zaznaczać fragmentów.

Dzięki za odzew

Wiadomość spreparowana? Nie sądzę, znam kobietę :slightly_smiling_face:

Do obslugi mail chyba nic nie jest ustawione domyślnie Mam w systemue aplikację gmail, ale z niej nie korzystam, też liczyłem że znajdę jakieś ustawienia, gdzie mozna przypisać w czym mają się otwierać adresy @, ale utknąłem

Screen z aplikacji domyślnych

Co ciekawe, klikam w Otwieranie linków, otwiera sìę Aplikacje do linków, gdzie nie ma aplikacji Selgros, a apka Gmail, ma włączone Otwórz obsługiwane łącza…
Aplikacje błyskawiczne mam wyłączone
Android 14 na szajsungu a52s

Edit: tak, też po fakcie zauważyłem że zaznaczając całą wiadomość można ją w skopiować przez przycisk whatsappa. Oczywiście tylko i wyłącznie w całości.

Czyli WhatsApp automatycznie wykrywa adres e-mail i zamienia go w „mailto: link", a system Android bez pytania** otwiera aplikację, która zadeklarowała obsługę protokołu mailto:

Bo:

W Androidzie, jeśli nie masz ustawionej domyślnej aplikacji do typu linku (np. mailto:), system wybierze pierwszą aplikację, która zgłosi gotowość do jego obsługi.

Wydaje mi się, że jedynym wyjściem jest ustawienie jakiejś aplikacji dla mailto: i nauczenie andka co ma robić.

Sprawdzenie czy da się Ustawienia > Aplikacje > Selgros > Otwieranie domyślne / linków i wyłącz możliwość otwierania czegokolwiek (nawet jeśli nie ma mailto, wyłącz ogólnie).

Jak już dostaniesz nerwicy to:
Zgłoś to do Google lub WhatsApp (jeśli się powtarza)

Jeśli to powtarzalny błąd z apką sklepu (Selgros), możesz to zgłosić do Google jako nadużycie typu intent hijacking — bo technicznie to może być niezgodne z zasadami Play Store, jeśli apka podszywa się pod obsługę maila.

1 polubienie

Wyłączyłem możliwość otwierania czegokolwiek w Selgros, uruchomiłem ponownie telefon, bo bez uruchomienia nic to nie zmieniało, po ponownym uruchomieniu nadal link mailto: w Whatsapie uruchamia Selgros.

Doszedłem tez ze kiedyś wyłączyłem aplikację Gmail, po jej wlączeniu w whatsapp pojawila sie mozliwosc wyboru akcji gdzie otworzyc link : Gmail i… Selgros.
Połowicznie rozwiazane, ale nie chcę aplikacji Gmail, więc ją pewnie zaraz wyłączę i znowu zostanie Selgros.

W którym miejscu mozna zglosic apke Selgros do googla? W sklepie play nie widzę jakiegos przycisku typu zgłoś.

Z racji dużej ilości tłumaczenia i lenistwa posłużyłem się przerośniętą wyszukiwarką zwaną ChatGPT:

:white_check_mark: 1. Zgłoszenie aplikacji przez Google Play Store

1. Otwórz Google Play na telefonie lub przejdź do play.google.com
  2. Wyszukaj aplikację, którą chcesz zgłosić (np. „Selgros”)
  3. Przewiń na dół strony aplikacji
  4. Kliknij „Zgłoś jako nieodpowiednią” (na telefonie to ikona flagi: :triangular_flag_on_post:)
  5. Wybierz powód – np.:
  • „Wprowadzenie w błąd”
  • „Nieprawidłowe wykorzystanie funkcji systemu Android”
  • „Złośliwe zachowanie”
  1. Dodaj opis – opisz, że aplikacja otwiera się automatycznie po kliknięciu adresu e-mail (mailto:), mimo że nie jest klientem poczty i nie jest ustawiona jako domyślna

:white_check_mark: 2. Zgłoszenie przez formularz Google:

Możesz też użyć oficjalnego formularza Google:

:link: https://support.google.com/googleplay/android-developer/contact/tos_violation

W formularzu:

• Wybierz typ naruszenia (najlepiej „Misuse of Android Permissions or APIs”)
  • Podaj:
    • Nazwę aplikacji: Selgros
    • Link do aplikacji w Google Play (np. https://play.google.com/store/apps/details?id=...)
    • Opis problemu
    • Co zrobiłeś, aby go zreprodukować

:shield: Co zgłaszasz?

W tym przypadku warto podkreślić, że:

• Apka przechwytuje linki mailto:, mimo że nie jest aplikacją do obsługi maili
  • System Android nie daje możliwości wyboru innej aplikacji przy kliknięciu w adres e-mail w WhatsApp
  • Może to być nadużycie intent-filter w AndroidManifest.xml

:repeat: Co się dzieje po zgłoszeniu?

Google analizuje zgłoszenia ręcznie i automatycznie. Jeśli uznają, że aplikacja narusza zasady, mogą:

• Wysłać ostrzeżenie do dewelopera
  • Usunąć aplikację ze sklepu
  • Wymusić aktualizację usuwającą dane zachowanie

Jak masz problem ze znalezieniem to:

1 polubienie

Może to ogarnia linki z protokołem mailto: