Poszukuję darmowego i prostego w obsłudze programu na Windows 11, za pomocą którego łatwo przesunę i dopasuję ścieżkę dźwiękową do obrazu w filmie, a następnie zapiszę ten film w tym samym formacie bez utraty jakości. Chodzi o sytuację, gdzie dźwięk rozjeżdża się z obrazem w różne strony, więc nie wystarczy np. przesunąć dźwięku o minutę w przód czy 30 sekund w tył jednorazowo dla całego filmu. Trzeba tą ścieżkę dźwiękową dostosować w kilku miejscach, bo początkowo dźwięk jest dopasowany, następnie nie nadąża za obrazem, w środku znów pasuje, a pod koniec wyprzedza obraz. Tak więc musiałabym oglądać ten film w tym programie i kiedy dźwięk zaczyna się rozjeżdżać, to na bieżąco go dostosowywać. Filmy są w formacie MKV i MP4
Nie ma takich narzędzi, które zrobiłyby automatyczną synchronizację na przestrzeni całego filmu, w którym ta synchronizacja zmienia się dynamicznie w różne strony a więc raz jest opóźniona, raz dobra, raz przyspieszona.
Pozostają tylko opcje podzielenia takiego filmu na fragmenty i w zależności zrobić korekcję dla każdego takiego fragmentu a dopiero na końcu połączyć już takie zsynchronizowane fragmenty w jedną całość.
Można też na bieżąco robić korekcję (to raczej trudne i będzie jednak widać momenty robienia korekcji synchro na"żywo") i taki odtwarzany film zapisywać w formie przechwytywania ekranu.
Obydwie opcje są dosyć pracochłonne i żeby otrzymać doskonały efekt, potrzeba będzie zaangażowania.
Może ktoś zna jeszcze jakieś inne metody.
Sztuczna inteligencja odpowiada podobnie na to pytanie:
„Jak rozwiązać taką sprawę. Mam plik video .mkv w którym co jakiś czas rozjeżdża się ścieżka audio ze ścieżką video. Nie jest ten rozjazd stały, a więc na początku filmu audio wyprzedza obraz, w środku filmu jest zsynchronizowane, a przy końcu jest opóźnione. Co można zrobić, aby uzyskać taki zapis z synchronizacją poprawną na całym filmie?”
ChatGPT powiedział:
ChatGPT
Aby zsynchronizować ścieżkę audio z wideo w pliku .mkv, zwłaszcza gdy problem zmienia się dynamicznie na różnych etapach filmu, należy zastosować narzędzia, które potrafią dostosować synchronizację na całej długości pliku. Oto kilka metod i narzędzi, które mogą pomóc:
- Użycie Avidemux
Avidemux to darmowe narzędzie do edycji wideo, które umożliwia korektę przesunięcia audio.
Kroki:
Otwórz plik w Avidemux.
Wybierz Format wyjściowy (np. MKV Muxer).
W zakładce Audio kliknij Shift i wpisz korektę przesunięcia. Wartość można dostosować ręcznie, ale działa to głównie przy stałych przesunięciach.
Jeśli rozjazd jest zmienny, należy podzielić film na segmenty, zsynchronizować je osobno, a następnie połączyć(!)
- FFmpeg – zaawansowana synchronizacja
FFmpeg to potężne narzędzie wiersza poleceń, które umożliwia zaawansowaną synchronizację.
Przykładowe polecenie FFmpeg:
ffmpeg -i input.mkv -itsoffset 0.5 -i input.mkv -map 0:v -map 1:a -c:v copy -c:a copy output.mkv
-itsoffset – ustawia opóźnienie audio (w sekundach).
Do dynamicznego dostosowania na różnych etapach filmu, potrzebne będą bardziej zaawansowane skrypty(!).
- MKVToolNix GUI
Pozwala na ręczne dostosowanie synchronizacji oraz edycję ścieżek w plikach MKV.
Otwórz plik w MKVToolNix.
Wybierz ścieżkę audio i skoryguj opóźnienie (Delay).
Aby rozwiązać problem zmiennego opóźnienia, trzeba podzielić plik na części, zsynchronizować każdą z osobna, a następnie połączyć.
- HandBrake
Jeśli chcesz przekodować plik:
Załaduj plik do HandBrake.
W zakładce Audio znajdziesz opcję opóźnienia (Audio Sync).
Przetestuj różne wartości dla różnych segmentów.
- Podział i rekonstrukcja
Jeśli rozjazd nie jest liniowy:
Podziel wideo na mniejsze segmenty.
Synchronizuj każdy segment ręcznie, a następnie połącz ponownie w całość.
Ale ja tego wcale nie wymagam i nie oczekuję. Proszę o polecenie programu, którym sama sobie dostosuję w trakcie oglądania i który będzie najprostszy w obsłudze, z polskim menu oraz zapisze mi wprowadzone zmiany bez utraty jakości.
Normalnie to sobie przesuwałam w VLC podczas oglądania i trzeba było gdzieś w ok. 4-5 miejscach przesunąć. Nie trzeba było nic dzielić na żadne fragmenty. Po prostu oglądałam, jak zaczęło się rozjeżdżać, to przesuwałam i oglądałam dalej, aż znów zaczęło się rozjeżdżać, to znów przesuwałam. Nie wiem tylko, czy w VLC to przesunięcie działa na cały film od początku, czy tylko od miejsca, w którym przesuwam. No i jeszcze kwestia zapisania tych przesunięć.
I pytam ludzi, nie ChatGPT 4, który jest ułomny, często zmyśla, kłamie i ogólnie jest idiotą, bo często go pytam o różne rzeczy
Dzielenie na fragmenty ma za zadanie dopasowania każdego fragmentu, kiedy dźwięk zaczyna się rozjeżdżać i dopiero takie fragmenty już po korekcie połączyć w jedną całość.
Korekcje zawsze są liniowe, u ciebie dźwięk jakoś dziwnie rozjeżdża się nie liniowo, więc raz jest szybciej a potem znowu wolniej.
Najprościej po prostu podczas odtwarzania rób ręczną korekcję „w locie” przesunięcia i równocześnie rób przechwytywanie ekranu jakimś programem do przechwytywania ekranu.
Na przykład OBS Studio.
Raczej nie ma chyba takich, które po ręcznej korekcji fragmentów zapiszą potem całość już z korekcją, ale może są i ktoś podpowie jakie.
Swoją drogą jakieś dziwne pliki filmowe posiadasz, ponieważ rozjeżdżanie się dźwięku ma oczywiście często miejsce, ale rzadko kiedy jest to nieliniowe.
Można bawić się w wyciągnięcie samego dźwięku z filmu do osobnego pliku i synchronizować to potem nakładając na film z ręczną korekcją.
Chyba taka opcja jest w darmowym CapCut
https://www.youtube.com/watch?v=s1sfeZnm8IE
Bardziej rozbudowane funkcje w bezpłatnej wersji DaVinci Resolve i wielu innych programach.
Jednak takie metody chyba zdadzą jedynie zadanie w plikach z liniowymi przesunięciami, co oczywiście nie będzie miało zastosowania do twoich dziwnych plików.
Musisz poczekać, może ktoś z forumowiczów, a nawet na pewno zapoda ci najłatwiejszą metodę na to co chcesz uzyskać.